hrana poskupljenje
Foto: Airey / ImageSource / Profimedia

Cene rastu iz dana u dan, a najveći problem je, čini se, hrana. Oni koji rade svakog jutra misle koliko li će novca potrošiti za obrok na poslu. Kako da ishrana bude i zdrava i u skladu sa kućnim budžetom, za Novu priča nutricionistkinja Branka Mirković.

„Kada savladate principe planiranja i organizacije, veoma lako i brzo ćete spremati ukusnu hranu u skladu sa budžetom. Uključite i ukućane da učestvuju i družite se“, kaže naša sagovornica i daje smernice za dobro planiranje budžeta za zdravu ishranu.

1. Napravite nedeljni jelovnik uz dogovor sa porodicom, napravite dogovor o obrocima i hrani koja se nosi sa sobom na posao.

2. Ispišite spisak potrebnih namirnica i striktno se pridržavajte spiska.

3. Izbegavajte kupovinu grickalica, sokića, čokoladica… svega što nije hrana, a košta mnogo i nije neophodno u ishrani.

4. Stavite aplikaciju na telefon da saznate koji marketi i kada imaju sniženja hrane.

5. Birajte, ali umereno, i namirnice koje su na sniženju, a mogu da budu zalihe – konzerve, pirinač, testenina, brašno, meso koje možete zamrznuti.

Pravila za pripremu hrane

* Jela koja se duže kuvaju uvek pravite u većim količinama. A da ne biste na posao više dana nosili isti obrok, kad skuvate više jela, ohladite ih i zamrznite po porcijama u zamrzivač. I uvek ćete imati nešto raznovrsno za celu porodicu.

* Raspitajte se kod starijih iskusnih domaćica kako da ostatke hrane ne bacate, već ih pretvorite u neko novo jelo. Ostatak jela možete pretvoriti u čorbu, mesa u domaće paštete, preliv za testeninu, dodajte pirinač i napravite jelo slično kineskom, tu je i salata od krompira sa jajima, hladne salate sa testeninom…

Pročitajte još:

Mali podsetnik

* Od jednog pileta možete skuvati supu, a kada odvojite povrće i malo mesa od delova koji se često odbacuju – napravite belu pileću čorbu. Možete napraviti pilav, đuveč sa mesom i povrćem, pohovano belo meso, a od bataka i karabataka pileći paprikaš.

* Riba je veoma važna u ishrani. Kupite zamrznute sardele – girice, koštaju oko 200 dinara kilogram, nisu tovljene i uvek je dobro imati ih u frižideru. Kada su reš pečene, svi ih vole, a za prilog se odlično slaže krompir salata ili blitva i krompir.

* Pravite dva puta nedeljno jela bez mesa, na primer, spanać sa jajima, bećar paprikaš sa jajima, zapečene rezance sa sirom i jajima, gratinirano povrće sa sirom i jajima. Ideja je mnogo i jelovnik zaista može biti raznovrstan.

* Planirajte pripremu oboka jer verovatno nemate vremena da stalno budete uz šporet. Dobra organizacija, polupripremljena jela, više pripremljenih obroka koje ćete zamrznuti su tajne raznovrsne i zdrave ishrane u skladu sa budžetom.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)