Virtuelna tura kroz Maču Pikču – pre nego se zauvek promeni

Putovanja 13. apr. 202000:28
Podeli:
Maču Pikču
Maču Pikču; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Putovanja će, po svemu sudeći, morati da sačekaju neka bolja i bezbednija vremena, a turističke atrakcije zatvorene su zbog pandemije. Ipak, pitanje je da li će nas neke od dočekati u svom punom sjaju, pa su virtuelne ture ovih dana česta preporuka.

U momentu širenja koronavirusa, putnici iz celog sveta su u anketi magazina Independent izabrali Maču Pikču za najveću turističku ikonu. Zapravo, misteriozni grad Inka prvo mesto deli s Velikim kanjonom Kolorada, ali to nama trenutno nije ni toliko bitno – ne možemo ni do jednog ni do drugog. Međutim, postoje nagoveštaji da nas Maču Pikču neće ni dočekati u aktuelnom izdanju.

Maču Pikču je prošle godine bio velika tema među putnicima, pošto su peruanske vlasti odlučile da turistima ograniče pristup u nekim delovima kako bi se sprečilo dalje propadanje, a s druge strane objavile da je počela izgradnja međunarodnog aerodroma koji će ruševine učiniti dostupnijim nego ikad.

Pročitajte još:

Javnost i stručnjaci glasno su se usprotivili ovoj izgradnji, zabrinuti da će ona potpuno izmeniti Svetu dolinu, a reagovao je i UNESCO, pod čijom je Maču Pikču zaštitom. Peru se obavezao da će sačuvati ruševine misterioznog grada, ali ne odustaje od aerodroma na ulazu u Svetu dolinu, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2023, uprkos upozorenjima stručnjaka.

Ostatke svetog grada Inka koji leže u Andima na 2.430 metara nadmorske visine dosad je obilazilo 5-6 hiljada turista dnevno, a pitanje je kakva će situacija biti nakon pandemije. U međuvremenu, celom svetu na raspolaganju je virtuelna tura kroz Maču Pikču – možda ne možete da osetite isto uzbuđenje kao kad se konačno popnete i uzdahnete pred fantastičnim pogledom, ali, svakako vredi pogledati..

Inače, i mnoge druge turističke atrakcije ovih dana možete „obilaziti“ u virtuelnim turama – preporučujemo čudesni Stounhendž u Velikoj Britaniji, egipatske piramide, indijski Tadž Mahal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: