Ulica crvenih fenjera
Ulica crvenih fenjera u Amsterdamu; Foto: Profimedia.rs

Ulica crvenih fenjera, jedan od simbola Amsterdama, uskoro će biti zatvorena za turističke ture. Novi zakon na snagu stupa 1. aprila i zabranjuje turističke posete tom delu grada.

„Neprimereno je tretirati seksualne radnice kao turističku atrakciju i zato će turističke ture u De Valenu biti zabranjene. Ture izvan Crvene četvrti i dalje će biti dozvoljene, ali samo ako se vodiči i posetioci budu pridržavali novih, strožijih pravila. Ovo će sprečiti ometanje stanovnika i poslova“, izjavio je Viktor Everhardt, zamenik gradonačelnika.

Kako je najavljeno, svaki turistički vodič koji bude prekršio pravila biće kažnjen novčanom kaznom od 190 evra, a poseta će odmah biti prekinuta. Ako triput prekrši protokol, vodič će izgubiti dozvolu, a njegova agencija bi mogla da se suoči s kaznama od 2.500 do 7.500 evra.

Pročitajte još:

S druge strane, zakon se odnosi samo na organizovane ture, dok će turisti i dalje moći sami da posećuju čuvenu četvrt.

Novi zakon je samo još jedan korak koji su gradske vlasti napravile u borbi protiv prekomernog turizma. U protekle dve godine ograničen je broj dana iznajmljivanja smeštaja na Airbnb-u, a boravišne takse su povećane početkom ove godine. Procenjuje se da je Amsterdam 2018. godine posetilo 19 miliona turista, a očekuje se da će do 2025. taj broj porasti na 29 miliona godišnje.