Umirući gradić u Italiji – kao kadar s razglednice

Putovanja 16. apr. 202123:51
Podeli:
Civita di Bagnoregio, Italija
Civita di Bagnoregio, Italija Foto:Shutterstock

Stotinu kilometara udaljen od Rima, na vrhu brežuljka, leži italijanski gradić Civita Di Bagnoregio, poznat i kao "umirući grad".

Nekoliko stanovnika ovog grada sa strepnjom čeka hoće li ga UNESKO uvrstiti na spisak Svetske baštine.

Naime, ovde se ne radi samo o dobijanju prestižnog statusa, već o preživljavanju. Uneskovo priznanje sigurno bi dovelo do turističkog buma, a samim tim i tri hiljade godina stari grad počeo bi da se razvija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sam nadimak grad je dobio jer se vekovima lagano „gasi“, zbog prirodnih uslova, pa su potresi ovde bili relativno česti, kao i klizanja tla. Danas je grad spao na tek nekoliko ulica, a dolazak u njega moguć je jedino preko pešačkog mosta. S vremenom je grad i ojačan, tako da ga doslovno drže instalirane ogromne podzemne šipke.

Turizam je već poslednjih godina pomogao da grad opstane, pa je tako u 2019. godini zabeležio veliki broj poseta turista, koji su odlučili da ga ne zaobiđu na proputovanju iz Firence u Rim. Za prolaz već spomenutim mostom treba izdvojiti nešto manje od 620 dinara. Ipak, s dolaskom pandemije nestalo je i turista, pa je jasno da ih nakon pandemije opet treba zainteresovati za dolazak, pri čemu bi priznanje od UNESKA mnogo značilo.

Civita di Bagnoregio, Italija
Civita di Bagnoregio, Italija Foto:Shutterstock

Konačna odluka očekuje se tek u junu 2022. godine, a dotad će umirući grad raditi ono što najbolje zna – još malo odolevati zubu vremena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar