jezero mašu japan
Foto: Scott Sim / Alamy / Alamy / Profimedia

Pojedini lokaci veruju da na dnu mističnog jezera, skrivenog gustom maglom, živi duh žene od koje traže pomoć, ali sa bezbedne udaljenosti planinarskih staza i vidikovaca... Japansko jezero Mašu, koje se rodilo nakon vulkanske erupcije pre 2.000 godina, navodno je najčistije na celom svetu.

Zavisno od dana, vidljivost seže i do 20, 30 metara. Ovo jezero, koje se nalazi se na ostrvu Hokaido, na severu Japana, u nacionalnom parku Akan-Mašu, zovu i nevidljivim jer je površina vode skoro uvek sasvim mirna, vodostaj se ne menja, pa deluje stopljeno sa okolnim planinskim grebenima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @x_saorythm_x

Japanci veruju da su ga prastanovnici Ainui smatrali svetim. Taj zagonetni narod bio je izolovan geografski, lingvistički, ali i rasno – imali su gotovo evropske crte lica.

Pročitajte još:

Neki naučnici tvrde da su njihovi preci bili Samuraji. Vremenom su se asimilirali u japansko društvo paiti oni ne znaju dovoljno o svojim korenima.

Sveto jezero okružuje gusta magla i krater od 200 metara koji se strmoglavo spušta u vodu. Japansko ministarstvo životne sredine posetu jezeru je strogo zabranilo iz bezbednosnih razloga – i zbog toga što je opasno zbog nepristupačnog terena, i zbog očuvanja čistoće vode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sakiko Hara (@sakiko.hara)

Na jeziku Ainua Mašu se naziva i jezero bogova. Neki Japanci veruju da na dnu živi duh žene kod koje dolaze da zatraže pomoć sa bezbedne udaljenosti planinarskih staza i vidikovaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nahis H (@nahis)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram