Tajanstveno jezero u Dalmaciji u koje niko nije bacio kamen

Putovanja 09. apr. 202121:04
Podeli:
jezero hrvatska
Foto:HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Misteriozno, teško dostupno jezero, koje bi moglo da bude i najdublje u Evropi, ne prestaje da intrigira ljubitelje ekstremnih sportova, ali i sve one koji cene lepotu i moć prirode.

Kraška jama u blizini Imotskog ispunjena vodom, poznata kao Crveno jezero, čudesan je prizor i neiscrpna inspiracija zavisnicima od adrenalina. Mnogima je zanimljivo upravo zbog toga što se do njega ne može tek tako lako sići, ali ne prestaje da privlači ljubitelje ekstremnih sportova.

Jedno od najlepših kraških jezera u Hrvatskoj i svet je prepoznao kao prirodni fenomen Dalmatinskog zagorja. Avanturisti svih vrsta rado ga posećuju, a pre neku godinu Crveno jezero bilo je i na meti ukrajinskih i francuskih skakača koji su se vinuli u vazduh s litice i bacili se u veliko plavetnilo, zavezani užetom, pišu na sajtu Pun kufer.

Pročitajte još:

Uz visinsku razliku od 528 metara i dubine od čak 287 metara, prema nekim podacima, Crveno jezero bi moglo da bude najdublje u Evropi. Fascinantna jama ime ne duguje boji vode, nego specifičnim crvenim stenama koje ga okružuju.

O tom teško dostupnom imotskom biseru kruže narodne priče i legende da je nastalo kao kazna bahatim bogatašima, a zanimljiva je i priča o tome kako niko nikada nije uspeo da baci kamen u Crveno jezero.

„Dolazilo je tu mnogo jakih ljudi. Uzimali su zalet, primenjivali posebne tehnike bacanja, ali onaj poznati buć još se nikada nije čuo“, piše Croatia.hr.

U blizini treba videti i Modro jezero, udaljeno nešto manje od dva kilometra, koje važi za jedno od najlepših u Hrvatskoj.

Do tog kraškog lepotana vode uređene stepenice, pa je u letnjim mesecima i omiljeno kupalište. Kada jezero presuši, tada se na njegovom dnu tradicionalno zaigra i fudbal. Da bi se došlo do Modrog jezera, potrebno je nešto truda i kondicije, ali posle hodanja sledi nagrada – osveženje u nestvarno modroj vodi okruženoj moćnim liticama.

Dalmatinsko zagorje ima i druge lepote koje je posebno zanimljivo istraživati u proleće, kada se priroda probudi: jezera, šume i planine, kao i parkovi prirode daju dovoljno prostora za divljenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar