Santorini
Santorini; Foto: - / Huber images / Profimedia

Čak i one koji ga smatraju klišeom - taj čudesni pogled ostavlja bez daha.

Naravno, u pitanju je Santorini, koji se na svim travel listama vodi kao najpopularnije grčko ostrvo, a njegove karakteristične bele kuće i plave kupole nalaze se na najlepšim razglednicama iz ove zemlje.

Kažu da Santorini ima više vina nego vode, više magaraca nego ljudi i više crkava nego kuća. Važi za luksuznu destinaciju, posebno omiljenu među mladim bračnim parovima, a magazin Conde Nest Traveller stavio ga je na prvo mesto liste najboljih grčkih ostrva za 2022. godinu.

U toj reputaciji se krije i ona druga, ne baš bajkovita, strana Santorinija, slika na kojoj taj fenomenalan pogled u plavetnilo zaklanjaju kruzeri i gomila turista koji dolaze da vide, pa – najpopularnije grčko ostrvo.

Santorini je najjužnije ostrvo kikladskog arhipelaga, oblika polumeseca. Ostatak je vulkanskog ostrva – vulkanska eksplozija je raznela srce Santorinija pre 3.500 godina, ostavljajući plaže sa crnim peskom, vrtoglave litice i glasine o Atlantidi za sobom.

Inače, vulkan je i dalje aktivan, a glavna ponuda za turiste je ekskurzija brodom do samog kratera Nea Kameni i toplih izvora u Palia Kameni. Mada, naravno, i bez toga Santorini ima nekoliko moćnih turističkih atrakcija.

Postoji spisak od deset mesta sa kojih treba posmatrati zalazak sunca, a na prvom je ono na vrhu sela Oja, koje je svojevremeno proglašeno za najlepše turističko selo na svetu.

Pročitajte još:

Drevni grad Akrotiri, sačuvan pod tankim slojem vulkanskog pepela, čuva tajne minojske civilizacije, jedno je od najznačajnijih nalazišta u čitavoj Grčkoj poznato i kao “Egejska Pompeja”.

Ipak, možda samo želite da uživate na tim egzotičnim plažama i u fantastičnom pogledu sa terase svog belog apartmana. Najlepše plaže Santorinija sa crnim šljunkom su Kamari i Perisa, a na južnoj strani ostrva je i Crvena plaža, sa karakterističnim crvenim šljunkom. Što se pogleda s terase tiče, što je bolji – to je skuplji.

Pored Santorinija, Discover Greece u top 5 najpopularnijih ostrva Grčke smešta i Mikonos, Krit, Rodos i Krf.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare