Monemvasia
Monemvasia, Foto: Milan Gonda / Alamy / Alamy / Profimedia

Proteklih dana turisti iz Srbije masovno guglaju malo grčko mesto koje verovatno nećete naći u fensi vodičima, na listama omiljenih turističkih destinacija, niti na razglednicama sa slikama idiličnih plaža... Zato je savršeno.

Grčka je u susret novoj turističkoj sezoni, koju startuje 15. marta, ukinula PLF obrazac i najavila nova pravila koja se tiču turista, pa se u najavi očekuje gužva u popularnim letovalištima. Ipak, sudeći po trendovima na Guglu, kada je u pitanju letovanje 2022, turiste iz Srbije najviše intrigira jedno malo mesto u oblasti Peloponez.

U pitanju je Monemvasia, mestašce smešteno na malom ostrvu koje je povezano kratkim nasipom s kopnom.

Ostrvo je odvojeno od kopna zemljotresom koji se dogodio 375. godine, a simbol Monemvasije je srednjovekovna tvrđava koja se nadvija nad gradićem, doprinoseći njegovoj bajkovitoj atmosferi.

Monemvasia
Monemvasia; Foto: Milan Gonda / Alamy / Alamy / Profimedia

Monemvasia je podeljena na dva dela. Stara Monemvasia je srednjovekovni gradić uklesan na obroncima stena, uskih uličica i neverovatnog pogleda, dok je Nea (nova) Monemvasia moderno naselje sa turističkim sadržajima, koje se nalazi pre nasipa.

Pročitajte još:

Što se tiče plaža, Kakavos je najbliža novom delu grada i ima pogled na tvrđavu, a na otprilike 2 km udaljenosti od grada je peščana plaža Pori, jedna od najdužih na Peloponezu. Naravno, u okruženju se može naći još nekoliko lepih plaža, a kupanje je moguće i baš u starom delu grada, na malim plažama Kourkoula i Portelo.

Od glavnog grada Atine ovaj lep gradić je udaljen oko 300 km, povezan je autobuskim linijama koje imaju nekoliko polazaka dnevno, a put traje oko četiri i po sata, piše Grčkainfo.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Bonus video: Parga u oktobru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare