Podeli
Foto: : Lawrence Augusti / Alamy / Profimedia

Ako ste digitalni nomad i tražite mesto na kom biste proveli nekoliko meseci radeći onlajn, Kipar može biti odlična opcija.

Danas većina poslova digitalnih nomada uključuje rad poput onlajn marketinga, pisanja tekstova za različite portale, savetovanja ili podučavanja, IT-a, veb dizajna. Među njima ima SEO stručnjaka, prevodilaca, psihoterapeuta, fitnes instruktora, konsultanata…

Digitalni nomadi dolaze iz različitih sredina i iz različitih zemalja. I iako imaju specifične želje, svi dele iste potrebe kada je u pitanju rad na daljinu: treba im brza Internet veza, moderan bankarski sistem i veliki broj bankomata, pouzdana zdravstvena zaštita i mesto sa dobrom kafom, piše Grčka info.

Kipar je idealna destinacija za sve digitalne nomade – a razloga je više.

Ovo prelepo ostrvo je jedna od najboljih digitalnih nomadskih lokacija i jedno je od mesta najlakših za preseljenje zbog njegove ekonomije, imigracionih zakona, kulture i geografskih prednosti. Štaviše, nudi atraktivnu kombinaciju povoljnog sistema oporezivanja, lakoću osnivanja preduzeća, dobru klimu, odličnu hranu, povoljan život i prelepu prirodu.

Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Grčka info navodi pet razloga zbog kojih je Kipar raj za digitalne nomade.

Stabilne ekonomske prilike

Ekonomska i politička stabilnost su najvažniji faktori koje treba da imate na umu kada tražite mesto na kome biste mogli da provedete nekoliko meseci. Kipar je član Evropske unije, pa mnogi preduzetnici i radnici koji rade od kuće iz drugih EU zemalja biraju ovo ostrvo za trajno boravište, s obzirom da su troškovi života niži nego u drugim evropskim zemljama (posebno za iseljenike).

Pročitajte još:

Kao deo neophodne stabilnosti koja je potrebna za život i rad, Kipar pruža praktična i pristupačna rešenja za neka od najvažnijih pitanja o kojima digitalni nomad treba da se postara kada traži svoju novu destinaciju. Tu spadaju:

– Zdravstveno osiguranje: na Kipru postoje i državne i privatne bolnice. Zdravstveni standardi su visoki, a usluga se smatra i jeftinom i efikasnom. Državna medicinska nega je jeftina ili besplatna, a privatna, iako nešto skuplja, i dalje je prilično povoljna.

– Internet: na Kipru ima odličnih mobilnih i internet provajdera koji pružaju praktične servisne pakete. Oni uključuju internet, mobilni telefon i kabolvsku TV po pristupačnim cenama.

– Bankovni račun: proces otvaranja bankovnog računa na Kipru je jednostavan. Stranci lako mogu otvoriti svoj račun, a većina banaka klijentima nudi pogodnosti i usluga poput predaje dokumenata mejlom, ukidanja minimalnog početnog depozita, niskih troškova, onlajn bankarstvo, pristup stranim valutama, bankomate na velikom broju lokacija.

Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU
Povoljni i jasni imigracioni zakoni

S obzirom na to da su imigracioni zakoni unutar Evropske unije ujednačeni, za državljane EU zemalja je prilično jednostavno da se presele i rade na Kipru. Uz nešto papirologije, svaki EU državljanin može legalno da boravi i radi na ostrvu.

Ukoliko niste EU državljanin ili rezident, biće vam potrebna privremena boravišna dozvola. Ali, ovo nije komplikovana procedura, i možete dobiti dozvolu u bilo kojoj Imigracionoj kancelariji.

Ukoliko ste državljanin zemlje koja je članica Evropske unije, možete ući na Kipar i boraviti tri meseca bez vize. Ako planirate da ostanete duže od toga, biće potrebno da se prijavite za Registracioni sertifikat za EU državljane (Žuti list – Yellow Slip) da biste mogli da legalno živite i radite na Kipru. Ovaj sertifikat obezbeđuje pristup izuzetno važnim uslugama poput: medicinskog kartona; registracije vozila; upisa dece u kiparsku školu.

Ukoliko ste državljanin zemlje koja nije član Evropske unije, a planirate da dugoročno boravite na Kipru, biće potrebno da se prijavite za Privremenu boravišnu dozvolu (Pink slip – Roze list). Kiparski zakon definiše šest kategorija migranata koji se mogu prijaviti za ovu dozvolu:

– Kategorije A-D: osobe koje nameravaju da se samozaposle u određenim industrijama poput agrikulture, stočarstva, rudarenja ili nauke;

– Kategorija E: osobe koje su dobile ponudu stalnog zaposlenja na Kipru;

– Kategorija F: osobe koje su uložile najmanje 100.000€ u nekretninu i imaju stabilne prihode u iznosu od najmanje 9.568,17€ godišnje.

Poreski sistem

Kipar ima jedan od najatraktivnijih poreskih režima u Evropi. Kako biste bili deo ovog sistema, potrebno je da budete poreski rezident, a to se postiže tako što: provodite na Kipru više od 183 dana godišnje, provodite najmanje 60 dana na Kipru (a da niste poreski obveznik u nekoj drugoj zemlji), ali imate trajni dom na ostrvu, i vodite posao ili ste poslodavac u zemlji.

Važno je naglasiti da kiparski zakoni prave jasnu razliku između rezidenta i domicila. Domicil je osoba koja je rođena na ostrvu i koja tu živi duže od 17 godina.

Mnogi digitalni nomadi su zainteresovani za Kipar upravo zbog poreskog režima na ostrvu. Strancima Kipar nudi korporativni porez u iznosu od svega 12.5%. Porez na dohodak građana je takođe nizak.

Jedini uslov je da morate biti poreski rezident, što znači da je sav prihod koji ostvarite bilo gde u svetu podvrgnut kiparskom poreskom režimu.

Ovo su osnovne prednosti koje kiparski poreski sistem nudi pojedincima.

Progresivan je, što znači da se razlikuje u odnosu na ostvareni prihod. Što više zaradite, veći porez ćete morati da platite. Određene vrste prihoda su izuzete od oporezivanja, poput prihoda od dividenti, kamata i profita ostvarenog prodajom hartija od vrednosti. Možete imati koristi od poreskih odbitaka koji uključuju finansijske gubitke iz tekuće, ali i iz prethodnih pet godina, donacije potvrđenim dobrotvornim organizacijama, socijalno osiguranje, zdravstveni fond, premije životnog osiguranja, i mnoge druge.

Kao digitalni nomad, možete uživati poreske povlastice sve dok niste domicil i dok boravite u zemlji najmanje 60 dana tokom godine. Ovo Kipar čini dobrom bazom za svakog digitalnog nomada, jer omogućava da skoro deset meseci godišnje putujete po svetu, uz mogućnost za poslovanje u stabilnoj ekonomiji sa niskim porezima.

Zanimljiva i gostoljubiva kultura

Kiprani su dobro poznati po svojoj gostoljubivosti i toploj dobrodošlici koju upućuju posetiocima. Život na Kipru posvećen je uživanju. Njihov životni stil zasniva se na ideji da radimo da bismo živeli (a ne obrnuto), pa se većina poslovnih i društvenih susreta odvija uz frape ili kapućino u nekom od ljupkih kafea.

Narod Kipra govori više jezika. Iako su zvanični jezici grčki i turski, engleski je široko rasprostranjen (Kipar je nekada bio britanska kolonija), posebno u poslovnoj komunikaciji. Ruski, nemački i francuski se koriste u trgovini.

Učenje nekoliko grčkih reči se očekuje, ali i smatra lepim gestom zainteresovanosti za kulturu i narod Kipra. Pored toga, pomoći će vam da ugodnije provedete svoj boravak na ostrvu i bolje razumete kiparski način života.

Multikulturalnosti doprinosi i činjenica da ovde mnogo religija koegzistira u miru, što stvara atmosferu punu poštovanja i tolerancije kako za lokalno stanovništvo, tako i za posetioce.

Pročitajte još:

Zvanična veroispovest je pravoslavna. Ipak, kako je sloboda veroispovesti zagarantovana Ustavom, ovde možete sresti i Jevreje, katolike, jermenske hrišćane i maronite.

Još jedan važan segment lokalne kulture predstavlja hrana. Uživanje u ukusnoj hrani je centralni deo svakog sastajanja sa prijateljima ili porodicom. Kao i ostali pripadnici mediteranske kulture, Kiprani obožavaju svoju hranu i shvataju je ozbiljno. Kiparska kuhinja se ističe svojim ukusima i raznovrsnošću. U njoj ćete okusiti mešavinu grčke i turske tradicije, uz dašak bliskoistočnog uticaja, uz maslinovo ulje i mnogo prirodnih sastojaka.

Ljudi na Kipru su uvek voljni da dočekaju posetioce sa svih strana sveta i pozovu ih da se opuste, uživaju i iskuse njihovu kulturu i tradiciju.

Geografske prednosti

Kipar se smatra draguljem Mediterana ne samo zbog svoje istorije i kulture, nego i zbog svojih prelepih pejzaža. Kipar čine planine i plaže, toplo vreme i mnogo različitih aktivnosti na otvorenom poput godišnjih festivala, pešačenja i sportova na vodi. Ovde Vam nikada ne može biti dosadno!

Ovde se nalazi mnogo plaža u kojima će uživati avanturisti, ali i oni koji samo žele da se opuste i posmatraju zalazak sunca. Kipar ima i prelepe planine, za sve one koji vole prirodu i duge šetnje. Strateška pozicija Kipra čini ovu zemlju primamljivom poslovnim i ljudima mešanih nacionalnosti. Ostrvo je smešteno blizu tri kontinenta – Evrope, Afrike i Azije. Blizu je morskih puteva koji spajaju arapski svet i Daleki istok sa Evropom. Zbog toga pruža značajne i povoljne ekonomske prilike.

Putovanje do ostrva i sa njega je jednostavno. Kipar ima dva međunarodna aerodroma. Aerodrom Larnaka se nalazi 4 kilometra od grada Larnake, i preko njega leti više od 30 avio-kompanija (ukljujući i niskobudžetne). Drugi je aerodrom Pafos, preko koga lete mnoge evropske avio-kompanije poput British Airlines i Lufthanse, ali i neke niskobudžetne kao što su Ryanair i EasyJet.

Kretanje po ostrvu je moguće zahvaljujuči fantastičnoj mreži puteva. Možete iznajmiti i automobil, jer su dnevni troškovi niski. Iznajmljeni automobil može Vam dati mobilnost neophodnu da dubinski istražite ostrvo, ne propuštajući nijedan zanimljivi deo.

Ukoliko ste digitalni nomad koji traži mesto gde može da uspostavi svoj biznis, a da ne izgubi mogućnost da putuje, Kipar je zemlja koju bi sigurno trebalo da razmotrite!

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar