Nova pravila u hotelima
Foto: Adrià Salido Zarco / SOPA / Sipa Press / Profimedia

Španski hoteli ubrzano prave plan po kom će ovog leta raditi i napravili su čitav niz mera koje će gosti i osoblje morati da se poštuju. Slična pravila se očekuju i u ostalim evropskim zemljama.

Španska Vlada nalaže da pravila moraju da poštuju i hotelsko osoblje i gosti ako žele da se turizam u toj zemlji vrati u bilo koju vrstu normale i da se izbegnu novi talasi kovida 19. Pravilnik su napravili medicinski eksperti anagažovani u Španskom institutu za turizam.

Pogledajte preporuke i mere koje će važiti:

Gosti će morati da pređu preko dezinfikovanih podloga na ulasku u hotel da bi očistili obuću.

Kroz ceo hotel će morati da se održava društvena distanca, uključujući i recepciju gde će na podu biti iscrtano gde da stanete. Zato se predviđa da će se na čekiranje sigurno duže čekati.

Ukoliko stignete kolima, ona će verovatno morati da budu oprana i dezinfikovana, baš kao i vaši koferi ako hoćete da vam ih odnesu u sobu.

Pročitajte još:

Gosti i osoblje neće smeti da se rukuju i grle, bez obzira koliko puta ste bili u istom hotelu i koliko dugi poznajete zaposlene.

Kada se na recepciji prijavljujete, nećete moći da koristite njihovu olovku. Ako nemate svoju, moraćete da dezinfikujete hemijsku koju su vam pozajmili.

U liftu možete da se vozite sa članovima svoje porodice ili svojim prijateljima sa kojima ste došli. Ako su u liftu nepoznati ljudi, moraćete da nosite masku.

Osoblje će nositi zaštitnu opremu . maske, rukavice, vizire. Uniforma će se prati svakodnevno.

Svuda po hotelu će biti gelovi za dezinfekciju.

Nova pravila u hotelima
Foto: Mercedes Menendez / Zuma Press / Profimedia

Nećete moći da ostanete u sobi kada u nju dođe čistačica.

Bacanje prljavih peškira i odeće na pod će biti zabranjeno. Sve što je za pranje ili odnošenje ćete morati da stavite u kese koje se zatvaraju koje će čistačica pokupiti i staviti u drugu kesu. Bacanje donjeg veša bilo gde po sobi definitivno nije dozvoljeno i neće se tolerisati.

Javni toaleti u hotelu će se čistiti i dezinfikovati bar šest puta dnevno. Umesto peškira u njima će biti samo ubrusi.

Sve u vašoj sobi će biti detaljno dezinfikovano – od kupatila preko nameštaja, telefona, lampi i četke za vece.

Mini barovi će biti uklonjeni iz soba osim ukoliko osoblje ne garantuje da je svaki frižider dezinfikovan kada stignu novi gosti u sobu. Sav nemaštaj koji nije neophodan će biti izbačen, na primer tepisi i slike.

Plaćanje se mora obaviti karticama. Keš nije zabranjen, ali je nepoželjan.

Kad izlazite – ključeve ćete ostaviti na recepciji da bi ih dezinfikovali.

Ne tražite so, biber i ulje u restoranu. Neće ih biti na dohvat ruke. Takođe, neće biti dozvoljeno mešanje s drugim gostima u restoranu.