Belocrkvanska jezera; Foto: Shutterstock

I dalje je neizvesno kako će izgledati letovanje ove godine, da li će i kada granice biti otvorene, niti kakvo će stanje sa koronavirusom biti u zemljama širom sveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je, gostujuću na TV Prva, rekao da bi ljudi trebalo da planiraju letovanje u Srbiji, dodavši da ovde ima puno lepih mesta koja mnogi nikad nisu posetili. Mnogi su na to samo prevrnuli očima i definitivno nema tog jezera ili banje koji mogu da zamene more, ali činjenica je da će leto 2020. za mnoge od nas obeležiti putovanje po Srbiji. Zato smo izdvojili nekoliko najlepših mesta, koja bi mogla da budu dobar izbor.

Srebrno jezero

Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih letnjih destinacija, Srebrno jezero pored kupanja i izležavanja na suncu, nudi i dodatne zabavne sadržaje, kao što su akva park, golf, tenis, vožnja turističkim brodovima, vožnja bicikla, šetnja ili gušterisanje u nekom od brojnih kafića koji se nalaze na samoj obali.  Nalazi se nedaleko od Velikog Gradišta i na svega 110 kilometara od Beograda. Ovo 14 kilometara dugo veštačko jezero naziv je dobilo po srebrnkastom odsjaju koji se najbolje vidi u popodnevnim časovima, a podjednako je popularno i među ljubiteljima ribolova, pa možete da se okušate i u pecanju.

Sokobanja

Foto: Shutterstock

„Sokobanja Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. Tako glasi stih pesme o Sokobanji, ali ne dajte se zavarati – ovo nije mesto samo za stare, već je idealna destinacija za svakoga ko uživa u mirnom odmoru, netaknutoj prirodi i čistom vazduhu, za koji možemo da se zahvalimo vencu planina koje okružuju samu banju. Posle Vrnjačke banje, ovo je najposećenija banja u Srbiji, a pored termalnih voda, ističe se i predivnom prirodom. Nije bez razloga Sokobanja bila jedno od omiljenih mesta Stevana Sremca, koji je ovde provodio veliki deo slobodnog vremena.

Palić

Foto: Shutterstock/Ivan Nemet

Pored čuvenog jezera, na Paliću će vas dočekati i pregršt drugih lepota, kao što su raskošni parkovi, zanimljive građevine s početka 20. veka i luksuzni hoteli, u kojima smeštaj može da se nađe po vrlo pristupačnim cenama. Plaža je lepo uređena i nudi sjajano osvežene u letnjim danima, a tu je i zoološki vrt za ljubitelje životinja.

Golubac

Foto: Shutterstock/hdesislava

Posetite mesto gde je Dunav najširi, jer će vas prizor nalik na more sigurno oduševiti. Velelepna tvrđava u Golupcu nezaobilazna je destinacija, a ovo mesto takođe nudi i zaista puno sadržaja za aktivan odmor – od planinarenja, preko raznih pešačkih tura, obilaženja skrivenih vodopada, biciklizma i obilaženja kanjona, pa sve do Gvozdenih vrata sa četiri klisure i tri kotline. Golubac je definitivn mesto za ljude koji žele da se provedu aktivno i da se sjedine sa prirodom.

Bela Crkva

Foto: Shutterstock

Belocrkvanska jezera nisu bez razloga dobila nadimak „vojvođanska Venecija“. Najlepše prirodno obeležje južnog Banata sastoji se od sedam većih i nekoliko manjih jezera, među kojima su najpopularnija Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i jezero Šljunkara. Izležavanje na peščanim plažama pokraj jezera ili sedenje u nekom od brojnih kafića nude idealnu priliku za letnji odmor, a ni ljubitelji pešačenja ili ribolova neće ostati razočarani.

Borsko jezero

Foto: Shutterstock

Jedan od bisera istočne Srbije, koji svakako vredi obići, a popularnost mu je porasla poslednjih godina. Borsko jezero se, kako mu i ime kaže, nalazi nadomak grada Bora, i nastalo je zarad potreba Rudarsko – topioničarskog basena Bor, ali postaje sve zanimljivije i za turističke posete. Ukoliko se odlučite za ovo jezero, obavezno obiđite i Crni vrh koji je u blizini, ali i sam grad Bor koji ima sjajan zoološki vrt.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram