Najbistrije jezero na svetu kao da nije sa ove planete

Podeli:
jezero
Foto: Robert Garrigus / Alamy / Alamy / Profimedia

Plavo jezero na Novom Zelandu, koje zovu i Rotomairewhenua, zvanično je najbistrije slatkovodno jezero na planeti. Zbog svoje kristalno čiste vode i krajolika koji se ogleda u njemu deluje kao da nije sa ovog sveta.

Smešteno u prelepom nacionalnom parku Nelson Lejks na Novom Zelandu, Plavo jezero ima zabeleženu vidljivost do čak 80 metara. To ga čini bistrim poput pitke flaširane vode.

I kad čovek pogleda fotografije sa ovog mesta, jednostavno poželi da odmah ode tamo i okupa se u ovim vodama. Ali to nije moguće.

Pročitajte još:

Naime, Plavo jezero, koje je uvek hladno, s temperaturom od pet do osam stepeni, lokalno pleme Maori ivi smatra svetim, pišu na sajtu BuzzNicked.

Zbog toga ljudima nije dozvoljen ulazak u jezero. A to je zapravo i sjajno jer neretko uništimo ono najlepše što nam je priroda dala.

Zato ovo jezero ima specifičnu boju koja se vidi samo u najčišćim prirodnim vodama.

Hidrolog Rob Merilis shvatio je potencijal ovog mesta, pa je nakon ispitivanja voda potvrđeno da je to novi rekorder po bistrini.
I iako ne možete ući u jezero, postoje obližnje kolibe u kojima godišnje boravi više stotina ljudi.

Poslednjih godina rade se redovni testovi kako bi se stalno proveravalo kakav je kvalitet vode u Plavom jezeru.

Danas je iznad jezera moguće i leteti i posmatrati ga iz vazduha. A davno su jezero tradicionalno koristili u plemenskim ceremonijama za pročišćavanje i oslobađanje duhova mrtvih. Bilo je namenjeno samo muškarcima, dok je drugo obližnje bilo za žene. Na izvornom jeziku naziv ovog jezera znači – jezero mirnih zemalja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Crne Gore

Komentari

Vaš komentar