Najlepši vidikovci Srbije (FOTO)

Putovanja 17. feb. 202120:22 > 20:23
Podeli:
vidikovci srbija
Foto: Shutterstock

Mnogi su tek za vreme pandemije otkrili da u Srbiji postoje mesta koja zaista deluju poput svetskih atrakcija. Među lepotama naše zemlje izdvajaju se vidikovci koje vredi posetiti makar jednom u životu.

Banjska stena, Tara

Nezvanično najlepši vidikovac u Srbiji nalazi se na planini Tari, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Do Banjske stene se stiže lako, obeleženim stazama, a kad se jednom popnete, videćete zašto je ovaj lokalitet toliko popularan na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vidi Srbiju ?? (@vidisrbiju)

Sa vidikovca Banjska stena kroz grane puca neverovatan pogled na jezero Perućac, na Drinu i Bosnu, pa mnogi kažu da bi tu mogli da ostanu satima i samo gledaju.

Molitva, Uvačko jezero

Menadri Uvca su pravo čudo prirode, a u punoj lepoti vide se sa vidikovca Molitva. Deluju poput nekog dela vrsnog slikara, ali zapravo su lokalitet na oko 1.200 metara nadmorske visine u oklini Sjenice i Nove varoši, u specijalnom rezervatu prirode.

Put do Molitve vodi kroz gole krševite predele, gde čovek oseti koliko je priroda zapravo moćna. A kad jednom stignete do vidikovca, videćete da vredi. Osim toga, vrlo verovatno ćete sresti i beloglave supove koji vladaju ovim predelima.

Ploče, Đerdapska klisura

Na delu Dunava gde je najširi i najdublji, u okviru nacionalnog parka, nalazi se Đerdapska klisura sa nekoliko divnih vidikovaca. Na oko 300 metara nadmorske visine vidikovac Ploče osvaja na prvi pogled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovana Kvržić (@jovana_kvrzic)

Pročitajte još:

Put do njega je dug oko tri kilometra, a treba ga preći, po mogućstvu, uz neko stručno lice. Na ovom delu između Donjeg Milanovca i Kladova videćete Dunav u svoj njegovoj lepoti, a pogled seže i na Đerdapsku klisuru i kanjon Mali kazan.

Kablar

Vidikovac na Kablaru nalazi se na nešto manje od 900 metara visine i pravi je izazov za sve one koji misle da su u kondiciji. Ako se osmelite na ovu avanturu, usput ćete uživati u šumskim predelima prirodnog rezevata. A kad se popnete do platforme na vrhu, očaraće vas pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru i meandre Zapadne Morave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Соња Aксић ? (@sonja_aksic)

Tu, na samo nekoliko kilometara od Čačka, videćete pravu lepotu Šumadije. Usput ćete najverovatnije naići i na gostoljubive domaćine koji će vas ponuditi tradicionalnim specijalitetima.

Trem, Suva planina

Trem je najviši vrh Suve planine, sa oko 1.800 metara nadmorske visine. Uspon je uglavnom moguć tokom cele godine, a posebno je zanimljiv onaj tokom zime. To je i jedna od najzahtevnijih staza, jer je uspon oko 1.000 metara, ali vole je i iskusni planinari i početnici. Kad se konačno popnete, sva težina iz nogu će nestati jer će vam se učiniti da odatle vidite ceo svet. U daljini se naziru Rtanj i Stara planina, kao i Svrljiške planine.

Osim Trema, u blizini su i vrhovi Mosor i Sokolov kamen, odakle takođe puca vrtoglavi pogled na obronke Suve planine. Oni koji bi da pomere sopstvene granice osvajaju sva tri vrha u jednom dau.

Babin zub, Stara planina

Netaknuta priroda, beskrajni pašnjaci, nepregledne šume, sve to je na Staroj planini i vidi se sa vrha Babin zub.

Na oko 1.700 metara nadmorske visine ovaj vrh je prava poslastica jer je svud okolo netaknuta priroda, pa deluje kao da je planina samo za vas. Ima i dosta izvora, pa se možete okrepiti hladnom planinskom vodom. U poslednje vreme tamo se razvija planinski turizam, a velike su šanse i da od lokalaca čujete zanimljive priče o poreklu imena ovog vrha.

Nebeske stolice, Kopaonik

Sa Nebeskih stolica, koje meštani zovu i Crkvine, vidi se skoro ceo Kopaonik, kao i okolne planine Golija, Šara, Prokletije… Ovo mesrto s razlogom posete mnogi koji dođu na Kopaonik jer se odatle pruža pogled takav da vam se čini da su vam i Crna Gora i Rtanj i Stara planina nadohvat ruke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Turizam Srbije (@turizam_srbije)

Na visini od skoro 1.800 metara nalaze se i ostaci crkava, te otuda i onaj drugi naziv Crkvine. Ipak, ovaj lokalitet, koji se nalazi pod Pančićevim vrhom, ime je dobio zahvaljujući vojvodi Živojinu Mišiću, kojeg je ovaj prostor očarao.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar