Odiseja Novosađanke sa PCR testom: „Nikad više u Hrvatsku!“

Putovanja 26. avg. 202013:08 > 13:1572 komentara
Podeli:
Opatija
Opatija - ilustracija; Foto: Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia

Ana B. iz Novog Sada danima je pokušavala da zakaže testiranje na koronu, kako bi uspela da ode na letovanje u Hrvatsku, a onda se desilo "čudo" - testirala se i istog dana dobila papir s negativnim rezultatom. Ispostavilo se da joj je potpuno beskoristan.

Ana B. je pre više od mesec dana preležala koronavirus i sad se spremala za letovanje u Hrvatskoj. Kako je istaknuto na sajtu Ministarstva spoljnih poslova,  državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

„Planirala sam u Opatiju, jer mi je delovala kao sigurica – blizu je, kolima mi treba šest sati s pauzom, a idem u hotel u kojem sam bila više puta. Elem, ove godine sam već dva puta zakazala i otkazala letovanje u tom hotelu, jer sam pre nešto više od mesec dana dobila i preležala koronu. I rešim da ipak idem na more, zakažem opet smeštaj i pokušavam danima da zakažem testiranje, koje bukvalno izgleda kao lutrija ako si iz Novog Sada. Otkad su otvorili granice s Crnom Gorom bukvalno su svi navalili na testiranje, a Higijenski zavod u Novom Sadu ima ograničen broj testova, to jest nešto manje od 100 dnevno, tako da se u 10 ujutru svakog dana na sajtu kod njih otvara zakazivanje i često se svi termini razgrabe za manje od pet minuta“, priča Ana.

Kaže da je danima pokušavala da ulovi termin, pre nego što su joj otkrili foru: „Pripremiš sve podatke koji se traže i od 10 do 10 lupaš ‘refresh’ na sajt i čim se otvori brzo copy-paste podatke i onda ćeš verovatno uspeti“.

Posle nekoliko puta, i Ani je uspelo da zakaže termin. Čak, uspela je da zakaže testiranje tri dana pred polazak, tako da rezultati budu gotovi na vreme. Ili je bar tako mislila.

„Na more sam mogla da krenem 27. avgusta, zbog privatnih obaveza nisam mogla ranije, a od tog datuma mi je bio rezervisan i smeštaj. Kako su mi rekli da se rezultati čekaju i do 48 sati da budu gotovi, nekom srećom uspela sam da zakažem da se testiram u ponedeljak, računajući da, kada god da stigne rezultat, u utorak ili u sredu, biće ok, jer sam planirala da u četvrtak, već oko 6 ujutru, budem na granici. Ali se desi čudo i rezultati budu gotovi već u ponedeljak. I tako ja, koja ne mogu da krenem pre četvrtka, sada imam negativan test koji će biti bajat u trenutku kada dođem na granicu i rizikujem da me vrate sa sve malim detetom i da mi propadne odmor“, kaže Ana.

Pročitajte još:

Pokušavala je na sve načine da se iskombinuje i ipak krene ranije, da promeni termin, pri čemu su, ističe, „iz hotela u Opatiji bili užasno neljubazni kad je zvala da pita da li postoje neki posebni uslovi u skladu s aktuelnom situacijom“. Na kraju je odustala od Hrvatske i zauzela poslednja mesta na čarteru za last minute ponudu za Tursku.

„I drago mi je što sam otkazala Hrvatsku, sad za manje para imam all inclusive u Turskoj, i to u hotelu koji je mnogo bolji za decu od onog u Opatiji“, ističe Ana B.

Ova Novosađanka svakako nije jedina kojoj je planirano letovanje puklo pred nepredvidivom računicom na koju srpski turisti moraju da računaju u doba korone, iako ne mogu mnogo da utiču na nju. Naravno, tu mislimo na one koji nisu u novonastaloj situaciji „otkrili“ Neum u BiH ili se upustili u istraživanje lepota Albanije kao nove hit destinacije ili u startu izabrali Egipat, na primer, koji tek od septembra uvodi obavezan PCR test. Za te destinacije Srbima (zasad) nije potrebno testiranje.

S druge strane, za ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru neophodan je papir s odgovarajućim rezultatima testa na koronu – za Hrvatsku rezultati ne smeju da budu stariji od 48 sati, za Crnu Goru ne stariji od 72 sata (pri čemu ljude vraćaju s granice zbog pogrešnog testa)… O tome treba voditi računa i pri planiranju početka odmora, rezervaciji smeštaja, zakazivanju testiranja. A, s terminima i čekanjem rezultata u Srbiji – to se izgleda nikad ne zna.

Pa, hajde sad ti nađi formulu za letovanje s toliko nepoznatih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar