seološki test na koronu
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Čim je Crna Gora otvorila granice za građane Srbije, ali uz obavezan test, PCR ili serološki, mnogi su pohrlili da provere jesu li zaraženi koronom ili su je pak preležali da bi mogli na more. Međutim, ispostavilo se da su sa granice mnogi vraćeni jer nisu imali odgovarajući test na antitela. Zato je važno razlikovati koji serološki testovi postoje i koji traže Crnogorci.

Crna Gora je u petak donela odluku da građani Srbije za ulazak u tu zemlju moraju da imaju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, stoji na sajtu tamošnjeg Instituta za javno zdravlje.

I dok je situacija sa PCR testom, koji otkriva da li smo trenutno zaraženi, situacija prilično jasna, serološki testovi unose zabunu.
Naime, serološkim metodama otkriva se prisustvo antitela, tj. određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi, tj. serumu pacijenata, koje se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa. Dakle, serološki ili ELISA test radi se na uzorku krvi iz prsta ili iz vene (rezultat je pouzdaniji iz venske krvi) i pokazuje da li je telo odgovorilo na virus.

IgG ili IgM

Što se koronavirusa tiče, najveća zabuna stvara se oko IgM i IgG antitela. Naime, kada se razviju IgG antitela, to je potvrda da je bolest preležana. Ona počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko četvrte nedelje od pojave simptoma. Približno šest nedelja nakon infekcije čak 94 -98 odsto obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela.

Pročitajte još:

S druge strane, IgM antitela se pojavljuju sedmog do desetog dana infekcije i ona su prvi odgovor na infekciju. Stoga, ako se pri serološkim analizama krvi nađu IgM antitela, ali ne i IgG, znači da je infekcija u toku i da IgG antitela još nisu stigla da se stvore. A ako su IgM antitela negativna, a IgG antitela pozitivna, znači da ste preležali infekciju i da je stvoren imunitet.

Osim ovih ELISA testova, postoji i serološki ECLIA test koji meri ukupna antitela, ali koji nije na listi uslova za ulazak u Crnu Goru.

Dakle, sada je jasnije zašto Crna Gora traži ili negativan PCR test – dokaz da trenutno niste zaraženi, ili pozitivan IgG test – dokaz da ste virus preležali.

Pročitajte još:

Gde se testirati

Na sajtu Instituta za primenu nuklearne energije Inep stoji da pojedinačne analize antitela IgG i IgM klase na virus SARS-CoV-2 možete uraditi po ceni od po 2.000 dinara za svaku vrstu antitela, a ukoliko korisnik usluga želi da uradi analizu obe klase IgG i IgM antitela na virus SARS-CoV-2, ukupna cena za obe analize je 4.000 dinara.

Inače, serološki test na lični zahtev koji prikazuje da li su antitela prisutna u krvi ili ne košta 1.200 dinara, a rezultati treba da budu gotovi za nekoliko sati. Test možete uraditi u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“ je navedeno da se serološko, kao i PCR testiranje, zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

PCR test u Srbiji košta 6.000 dinara i bez prethodnog zakazivanja na lični zahtev može se uraditi jedino u Institutu Torlak, gde su zato i velike gužve. Osim toga, od danas je moguće testirati se i u još pet ustanova uz prethodno zakazivanje. Građani rezultate testa na lični zahtev, bez obzira na mesto u kome je testiranje urađeno, treba da dobiju u roku od 48 sati.

Testove na antitela možete uraditi i u privatnim laboratorijama, s tim što su cene više, posebno ako rezultat obuhvata nalaze i IgM i IgG testa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram