Granica Crne Gore
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Crna Gora otvorila je granice za državljane Srbije uz negativan PCR ili pozitivan ELISA test ne stariji od 72 sata. PCR pokazuje da li ste trenutno zaraženi koronavirusom i može se uraditi na lični zahtev po ceni od 6.000 dinara. ELISA test je jeftiniji, rezultati se dobijaju istog dana, međutim velika je verovatnoća da vaš rezultat neće biti odgovarajuć.

„Za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata, te uz uslov da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru“, naveli su iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

U Srbiji je moguće obaviti i PCR i serološki test na lični zahtev. PCR košta 6.000, serološki samo 1.200 dinara. Pritom, rezultati se dobijaju za samo nekoliko sati. Međutim, važno je da znate o čemu se radi da ne biste bili iznenađeni kad dobijete negativni rezultat ELISA testa i shvatite da vam ništa ne znači.

Pročitajte još:

Serološki ili ELISA test radi se na uzorku krvi (iz prsta ili iz vene, ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi) i detektuje prisustvo antitela, tj. određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG), koja se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa. Dakle, za početak, ne možete da dobijete pozitivan rezultat ako niste bili zaraženi koronavirusom.

Međutim, ima tu još zavrzlama. Domaći naučnici tvrde da se antitela ne gube vremenom, ali istraživanje sprovedeno u Kini nedavno je sugerisalo da nivo antitela posle oporavka od kovida 19 ubrzano opada posle dva do tri meseca. Osim toga, dešavalo se da se pacijent koji je preležao koronu, ponovo zarazi, što ide u prilog tvrdnji da se antitela brzo gube.

Pomenuta IgG antitela se, doduše, duže zadržavaju u organizmu. Ona počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko četvrte nedelje od pojave simptoma.

Pročitajte još:

„Približno šest nedelja nakon infekcije 94–98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku. Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije. Nedavna ispitivanja pokazuju da neki pacijenti mogu ponovo izgubiti IgG antitela posle tri-četiri meseca, što se mora uzeti u obzir pri izboru vremena ispitivanja. Blagi i asimptomatski slučajevi pokazuju odloženo stvaranje i nisku koncentraciju sve tri klase antitela, tako da postoji mogućnost da osobe koje su preležale kovid-19 uopšte nemaju značajan nivo IgG antitela na SARS-CoV-2“, pojašnjeno je na sajtu Beo-lab laboratorije.

U prevodu – ni preležan virus nije garancija da ćete biti pozitivni na ELISA testu, iako važi za prilično osetljivu metodu. Tako da je PCR test skuplja, ali mnogo sigurnija „propusnica“ za Crnu Goru.

No, ako ste ipak odlučili da se testirate na antitela, to možete učiniti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Batut“ je navedeno da se serološko, kao i PCR testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram