Letovanje van sezone: U junu je manja gužva, septembar je topliji

Putovanja 07. mar. 202012:44 > 12:47
Podeli:
Letovanje van sezone
Letovanje van sezone; Foto: Profimedia.rs

Letovanje van sezone je nekoliko puta jeftinije nego u julu i avgustu. Manje su gužve i nema velikih vrućina. Vremenske prilike jesu nepredvidive, ali za mnoge to je prihvatljiv rizik uz sve prednosti vansezonskih aranžmana. Ako si među njima, ostaje još pitanje - da li ići na more u junu ili septembru?

Ima onih koji će u trenutku odgovoriti: „I u junu i u septembru“, ukazujući na činjenicu da i kad se saberu troškovi za dva takva aranžmana, često ne dostižu cenu jednog u sezoni, čak ni kad su u pitanju najpopularnija letovališta srpskih turista.

Već prvim pregledom aktuelnih ponuda za leto 2020. domaćih turističkih agencija, sve će vam biti jasno. Na primer, Oktopod Travel među svojim ponudama za letovanje u Grčkoj ima i aranžmane koji uključuju autobuski prevoz i smeštaj za 10 dana po ceni od 50-ak evra van sezone. To bi značilo 100 evra ukupno za dva letovanja i treba vam samo džeparac i budžet za hranu. 

Halkidiki početkom juna u organizaciji Filip travela košta 76 evra po osobi za 10 noćenja u hotelskom smeštaju plus autobuski prevoz; krajem septembra, cena istog aranžmana je 81 evro po osobi, a u avgustu – 299 evra. 

Preko Barcino Toursa, komplet aranžman sa autobuskim prevozom i smeštajem od 10 noćenja u vili na Tasosu, početkom juna i krajem septembra koštaće vas do 100 evra. Potpuno isti aranžman u julu i avgustu u proseku košta oko 700 evra. 

Grčka u septembru
Manja gužva, niže cene; Foto: Profimedia.rs

Najjeftinija ponuda za Kušadasi autobusom preko Argus Toursa je 109 evra po osobi za 10 noćenja s doručkom, u hotelu sa dve zvezdice – krajem maja, početkom juna. Krajem septembra za isti ugođaj treba izdvojiti 149 evra po osobi, a razlika postoji i u slučaju da birate avionski prevoz – cena je 299 evra po osobi u junu, krajem septembra 335 evra, a u sezoni do 365.

Primetićete, septembarski termini su ipak za nijansu skuplji, pa ako se opredeljujete za „samo“ jedno letovanje, imajte na umu i da su malo popularniji od junskih. Junski neretko ostaju za „last minute“ ponude, dok se septembarski rezervišu i mesecima unapred. 

„Iz našeg iskustva blaga prednost i veće interesovanje je u septembru budući da su u poslednjoj smeni uključeni paket aranžmani autobuskog prevoza i smeštaja“, kaže Dejan Bukarica, direktor prodaje Oktopod Travela, potvrdivši da je Grčka i u tom slučaju najčešći izbor srpskih turista. Ali gde u Grčkoj?

Tasos
Tasos; Foto: Profimedia.rs

„U tim periodima preporučujemo, između ostalih, Kalamici, Neos Marmaras, Evia ostrvo, regiju Kasandre i Sitonije, kao i Nei Pori u Severnoj Grčkoj u Olimpskoj regiji.“

Iz Argus Toursa su nam posebno skrenuli pažnju i na letovališta u Turskoj, odnosno Egiptu.

„Dakle, opšti trend poslednjih godina je veće interesovanje turista za letovanje van sezone, što zbog nižih cena u tom periodu, manjih gužvi na samoj destinaciji, a isto tako i zbog povoljnijih vremenskih uslova. Što se tiče naše ponude, najpopularnije su svakako, destinacije u Grčkoj i Turskoj. Preporuke za jun su Katerini, Halkidiki, Tasos u Grčkoj, a u Turskoj Kušadasi i Marmaris s autobuskim prevozom. Što se tiče jeseni, svakako najpopularnije destinacije u Turskoj su divna mesta u Antalijskoj regiji, sa avionskim prevozom, i, naravno, Egipat sa divnim programima Krstarenje Nilom i letovanje u Hurgadi, koji u poslednje tri godine beleže veliki rast u potražnji“, kaže Nataša Mamula iz Argus Toursa.

Kušadasi
Kušadasi; Foto: Profimedia.rs

Naravno, ne moraš da ideš preko agencije da bi ti se isplatila spremnost da svoj letnji odmor pomeriš s jula i avgusta. I kad sam organizuješ putovanje, van turističke sezone na primorju je sve jeftinije, od smeštaja do hrane. A i društvo je opuštenije.

„Dok je sezona više rezervisana za mlade, u septembru i oktobru nešto više letuju stariji i porodice sa malom decom. Ipak, sve prednosti ovakvog letovanja privlače sve grupe turista, pa neki od njih uplaćuju letovanje u ovom periodu i mesecima ranije. Ipak, veoma su popularni takozvani last minute aranžmani. Ovakve ponude vas lako mogu navesti da brzo spakujete kofere i da vas od odmora na plaži deli samo nekoliko dana“, navode iz Barcino Toursa.

Najlepše plaže u Grčkoj čekaće vas i u maju, ali, džabe i povoljne cene i preskakanje najveće gužve, ako ti odmor upropasti kiša koja danima neprestano pada ili more toliko hladno da ne uspeš nijednom lepo da se isplivaš. Što, da se ne lažemo, može da se desi u ovim periodima, mada te iz turističkih agencija ubeđuju da su „i temeperatura vazduha i mora i dalje na nivou koji odgovara pravom letnjem odmoru“. 

Pročitajte još:

Zato planiranje odmora van sezone uvek treba planirati paralelno s pretragama na meteorološkim sajtovima za konkretan period i region koji vas interesuje. 

Kako navodi Weather2travel, prosečne dnevne temperature u Grčkoj u junu su do 29 stepeni, noću oko 19, dok je prosečna temperatura mora 22 stepena. U septembru je nešto svežije – prosečne dnevne temperature su do 28 stepeni, noćne 18 – ali je zato prosečna temperatura mora 25 stepeni, kao u julu. Navodno je Jonsko more za stepen ili dva toplije u septembru u odnosu na Egejsko, dok je Egejsko za stepen ili dva toplije u maju i junu. 

Turska je i u junu i u septembru toplija, s prosečnom dnevnom temperaturom od oko 30 stepeni u popularnim letovalištima, a s prosečnom temperaturom mora od 22 stepena, dok je u Crnoj Gori i Hrvatskoj malo hladnije, a time i manje pogodno za letovanje u ovim periodima.

S druge strane, vremenske prilike se poslednjih godina toliko menjaju, da su u opticaj za letovanje upali i kraj maja, odnosno početak oktobra. No, da se vratimo na pitanje s početka.

Grčka van sezone
Grčka van sezone; Foto: Profimedia.rs

Kad se sve sabere, velike razlike nema ni u cenama ni u prosečnim temperaturama i čini se da se sve svodi na ličnu situaciju i potrebe. Ako imaš preostali odmor od prošle godine koji treba da iskoristiš do kraja juna, dobra je prilika da zbrišeš na more u predsezoni za male pare, pa makar prespavao par kišnih dana. Ako ti nije teško da se malo strpiš i izguraš leto u gradu, ali zato želiš da budeš siguran da će more biti toplo, biraćeš septembar u Grčkoj. Ako si potpuno fleksibilan s odmorom i samo ti je bitno da prođeš što jeftinije, uzmi u obzir „last minute“ ponude, koje donose popuste na već povoljne cene aranžmana. A, ako si u prilici i mogućnostima – more „i u junu i u septembru“ uopšte ne zvuči kao loša opcija.