Jesenja putovanja – izlet u Evropu za 15 evra

Putovanja 17. sep. 202107:41
Podeli:
Jesenja putovanja, jesenje putovanje, Beč, Venecija, Budimpešta, Ljubljana, Atina, Prag
Foto: Shutterstock/Rolf G Wackenberg

Letnje aranžmane polako smenjuju jesenja vikend putovanja - proverili smo koje od evropskih gradova možemo ovih dana obići za male pare.

Pandemija i dalje relativno sužava listu evropskih zemalja koje su otvorene za srpske turiste, a u mnogima se očekuju nove mere, pa su i turističke agencije, čini se, oprezne pri kreiranju svojih jesenjih ponuda. Ipak, neki aranžmani su izvesni i prilično povoljni – vikend možete provesti u Beču ili Budimpešti i za 30-ak evra. Naravno, to važi za one ispunjavaju standardne uslove – imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan PCR, odnosno antigenski test.

Austrija

beč jesenje putovanje
Beč Foto: Shutterstock

Među „last minute“ ponudama za jesen, Austrija dominira –  već sledećeg vikenda mogli biste u šetnju po Beču za 35 evra, u šoping turu do Graca za 30 evra, a na opuštanje u idiličnim seocima s razglednica ove zemlje za 39 evra. Aranžmani Lavli travela su po dva-tri dana, s tim što treba računati na noćenje u autobusu.

Osim pasoša, prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski).

Italija

venecija jesenje putovanje
Venecija Foto: Shutterstock

Romantična Venecija preko Viva travela priziva na produženi vikend od 89 evra (dva noćenja u hotelu), a moderan Milano za 99 evra po osobi. Tura po severnoj Italiji (Venecija, Verona, Sirmione, Padova, Vićenca) krajem septembra i početkom oktobra traje pet dana i može se priuštiti za 89 evra preko Felix travela. Ipak, malo je komplikovanije za nevakcinisane i one koji su primili Sinofarm.

U periodu od 31. avgusta do 25. oktobra 2021. godine (osim ukoliko u međuvremenu ne budu bile donete druge mere), lica koja ulaze u Italiju treba da pokažu popunjen onlajn formular za praćenje putnika (PLF) u digitalnom ili štampanom obliku, zeleni sertifikat COVID-19, koji je izdat nakon završene vakcinacije (priznaju se vakcine Pfizer-BionTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson &Johnson) i negativan nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše sedamdeset dva (72) sata pre ulaska u Italiju, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. U slučaju da neki od ta tri dokumenta nedostaje, obavezna je samoizolacija od pet dana i dodatni test.

Mađarska

budimpešta jesenje putovanje
Budimpešta Foto: Shutterstock

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez posebnih kovid sertifikata, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test, što aranžmane za ovu zemlju čini posebno popularnim.

Pročitajte još:

Budimpešta je jedna od omiljenih jesenjih destinacija, jer u cugu možete u avanturu do Kraljevske palate, na krstarenje Dunavom i u šoping u čuvenoj Vaci ulici. Više agencija je ima u ponudi, pa možete da birate da li ćete na dva dana (bez noćenja) za 25 evra preko Lavli travela ili na četiri dana (dva noćenja u hotelu) za 69 evra preko Travellanda. Međutim, nije Budimpešta jedino mesto u Mađarskoj koje se nudi – na jednodnevni izlet u Segedin ili banju Morahalom se, na primer, može otići i za manje od 15 evra.

Slovenija

ljubljana jesenje putovanje
Ljubljana Foto: Shutterstock/Elena Odareeva

Ljubljanski dvorac, Tromostovje, Tivoli park, Križanke, Metelkova… Spisak atrakcija prestonice Slovenije je podugačak i priličan je izazov ispratiti ga za dan, ali najjeftinija opcija za Ljubljanu od 25 evra podrazumeva da se noću putuje. Četvorodnevni aranžman (dva noćenja u hotelu) koji uključuje obilazak Bohinjskog jezera, Bleda i Ljubljane može se naći za 99 evra (Plana tours), a kod Filip travela za Moravske toplice i Rimske terme važi akcija „jedan plaća dvoje putuju“.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, potvrdu da su preležali kovid ili zeleni karton o vakcinaciji.

Grčka

atina jesenje putovanje
Atina Foto: Shutterstock/Rolf G Wackenberg

Možda je omiljena za letovanje, ali Grčka ima šta da ponudi i u jesenjem periodu – za početak fantastičnu Atinu, srce antičke Grčke, i Solun, jedan od najopuštenijih gradova sveta. Produženi vikend u Solunu (pet dana, dva noćenja u hotelu) možete provesti za 79 evra (Viva travel), u Atini za 129 (Felix travel).

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku. Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, ili potvrdu o preležanom kovidu 19.

Češka

Zlatni Prag je inače jedan od glavnih aduta jesenje ponude, ali ove godine ga baš i nema toliko. Što se uslova tiče, za putovanje u Češku iz Srbije neophodno je pred put popuniti i odštampati elektronsku prijavu dolaska i uraditi PCR test (ne stariji od 72 sata od uzorkovanja), a od ove obaveze izuzete su osobe koje su potpuno vakcinisane (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Ako ste hteli ovih dana da obiđete Prag,  jesenji aranžman koji obuhvata autobuski prevoz i tri noćenja u hotelu košta 95-109 evra.

***
Bonus video: Slovenija, najčistija zemlja sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar