Foto: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvo ostrvo na svetu bez duvanskog dima.

U poslednjih 10 godina preko 60 miliona opušaka skupljeno je na plažama i obalama vodenih površina, a prema organizacijama za zaštitu od zagađenja, upravo su opušci najčešći zagađivač okeana.

Foto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Prošle godine je grčko ostrvo Astipalea postalo prvo u svetu gde je pušenje bilo zabranjeno, sa ciljem da se zaštiti od zagađenja i da se sačuvaju prirodne lepote kojima raspolaže.

Gradonačelnik Astipalee je otkrio odakle ideja o ostrvu bez cigareta.

– To je svesna odluka stanovnika, ne rezultat nametnutih mera – rekao je.

Da bi promovisali svoju viziju stanovnici Astipalee su napravili haštag #ASTYPALEASMOKEFREE. Uprava ostrva i stanovnici podstiču posetioce da prestanu da puše i da svoju energiju usmere na zdravije navike kao što je vožnja bicikla. Interesantno je da celu kampanju sponzoriše najveća grčka duvanska kompanija.

Grčka se već duže vreme smatra svojevrsnom crnom ovcom među evropskim zemljama kada je reč o implementaciji zakona koji bi zabranili ili ograničili pušenje cigareta na javnim mestima.

Astipalea je postao prvi ‘smoke-free’ otok u svetu i to je izazvalo vrlo pozitivne reakcije.

Svi posetioci otoka danas se pozivaju da postanu deo smoke-free kulture.

Foto: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Astipalea je postala jedan sasvim novi tip destinacije za putovanja, na kojem se promoviše neverovatno pozitivna energija otoka; njegov krajolik, njegove plaže, njegova tradicija i kultura, kao i njegovi ljudi koji će vam uvek iznova izmamiti osmeh na lice.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram