Zloslutna izjava Mire Furlan o seksualnom nasilju

Lifestyle 22. jan. 202111:36 > 16:59
Podeli:
Mira Furlan
Mira Furlan. Foto: Markus Wissmann / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 2018. Mira Furlan je govorila o razlikama u ravnopravnosti žena i muškaraca u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U intervjuu koji je tada dala za „Danas“ glumica je rekla da je u mladosti bila podizana u duhu ravnopravnost polova. Ali…

„I ja sam se, kao i svi ženski građani, od djetinjstva naučila ne vidjeti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na uvrede.

Seksualno harasiranje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati.

Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je nevjerojatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar.

U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobijediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svijetu da sam isto toliko vrijedna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vjera ušla u glavu s majčinim mlijekom. I na tome sam beskrajno zahvalna.

Gledala sam u mladosti svoju prijateljicu sa Akademije kako se muči sa ultrakonzervativnim, patrijarhalnim očekivanjima svoje familije. Gledala sam tu njenu familiju kao čudne primjerke ljudske rase, zatočene u okovima davno odbačenih predrasuda i zastarjelih uvjerenja. Žalila sam ih.

Sad kad se prisjetim te mlade, ambiciozne, odlučne mlade djevojke koja je mislila da sve može, moram se nasmijati. Zapravo se može tako malo“, rekla je tada.

Pročitajte još:

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini, u sredu 20. januara.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom.

Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem, a Večernji.hr navodi da je već duže vreme bolovala od virusa Zapadnog Nila.

Mira Furlan je kao kolumnista pisala za portal Nova.rs, a njene oštroumne i pronicljive tekstove možete i dalje čitati na našem sajtu. Samo neki od njih su “Ova mašina ubija fašiste“, “Nedovršeni ratovi“, “Beograd“…

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar