Paukova mreža, paučina, pauk
Foto: Shutterstock

Iako ih možda nije lepo videti, kućni pauci nisu opasni i zapravo su od velike pomoći, kaže entomolog Mat Bertone.

Bertone kaže da se kućni paukovi uglavnom drže svojih uglova i nikada nisu ‘agresivni’ prema ljudima, prenose 24 sata.hr.

Slično kao i njihovi rođaci na otvorenom koji jedu štetočine, kućni paucitiho ubijaju insekte koji žele našu hranu. Ako ništa drugo, može se reći kako su zbog toga naši zaštitinici.

Pročitajte još:

Svi pauci sveta godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i malih životinja. Do tog zaključka je došao tim nemačkih, švedskih i švajcarskih naučnika. U svom istraživanju objavljenom nedavno u stručnom časopisu ‘The Science of Nature’, zaključili su da maleni pauci u svojoj mesožderskoj utrci iza sebe ostavljaju čak i kitove koji godišnje pojedu ‘tek’ između 400 i 500 tona planktona, račića, riba i mekušaca.

Čarolija njihove mreže

Pomoću predljivih žlezda pauci mogu stvoriti čak do osam vrsta svile: osnovne i pomoćne niti mreže, niti za učvršćivanje ivica, posebno gustu svilu za gnezda i dr. Po završetku izrade mreže, pauk odgrize krajeve tri početne pričvršćene središnje niti, sedne u središte mreže ili pored mreže s jednom nožicom na njoj i čeka prvu žrtvu, piše Nova Akropola.

Prosečna debljina niti svile je 0,15 mm, a najmanja zabeležena svega 0,002 mm. Paukova nit je tako tanka da je ljudsko oko ne može videti s udaljenosti veće od deset centimetara – primećujemo je jedino zahvaljujući odsjaju svetlosti i česticama prašine koje se na njoj nakupe.

Svila paukove mreže sastoji se od polimera fibroina koga odlikuje mala težina, a velika elastičnost i čvrstoća.

Paukova mreža, paučina
Foto: Shutterstock

Pauci nisu opasni za vas i zapravo više vole da izbegavaju ljude; mi smo za njih puno opasniji nego obrnuto. Ugrizi pauka izuzetno su retki.

Iako postoji nekoliko medicinski važnih vrsta poput pauka udovica i samotnjaka, čak su i njihovi ugrizi retki i retko uzrokuju ozbiljne probleme. Ako i dalje patite od arahnofobije, uzmite u obzir da uobičajeni kućni pauci poput dugonog pauka, zapravo jedu crne udovice, piše Return to Now.

***

Bonus video: Hotel za pse

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)