Savet: Zašto odmah treba ukloniti insekte sa vozila

Auto 03. avg. 202014:45
Podeli:
Foto:shutterstock_ By Sergio Rojo

U letnjem periodu, a pogotovo tokom češćih putovanja automobilom, insekti koje pokupimo tokom vožnje doslovno nam promene boju prednjeg dela vozila. Ipak, to je najmanji problem u celoj priči. Pročitajte 5 saveta u kojima otkrivamo zašto ostatke insekata treba da uklonimo što pre i koji način je najjednostavniji.

Najveće “groblje” insekata na prednjem delu automobila nastane tokom brze vožnje na otvorenom putu. Ovo se u mnogo većoj meri dešava leti kada su bubice najaktivnije. Ali, najveću grešku pravimo mi jer, kada umorni stignemo na destinaciju, svakako nam nije prvo na pameti da peremo automobil. Međutim, upravo to što ćemo insekte ostaviti zalepljene na vozilu, kasnije će nas koštati duplo više truda, a i vrlo lako može doći i do oštećenja boje i laka.

Evo par osnovih saveta koji vam mogu pomoći da predupredite ovaj problem, ali i kako da ga rešite.

Sprečite problem

Foto:shutterstock_ By Nor Gal

Bilo bi idealno da pred put operete automobil i tretirate ga nekim od sredstava za zaštitu, poput voska ili keramike. Ovi premazi napraviće zaštitni film na karoseriji i u mnogome će pomoći da se insekti koje i pokupite tokom vožnje, kasnije lakše skinu. Ako niste raspoloženi za voskiranje čitavog automobila, makar tretirajte samo prednji deo vozila. Ako ne žurite i ruta putovanja je takva da možete da izbegnete vožnju auto-putem, to i uradite. Vožnja regionalnim putevima je zanimljiva, vozi se manjom brzinom, pa nećete usput pokupiti toliko mnogo bubica.

Oprezno sa brisačima

Foto:shutterstock_By goodmoments

Metlice brisača nisu posebno otporne, štaviše, većina ih je meka i lako se oštećuje. To se može desiti i kada tvrdokorne mušice skidamo sa vetrobrana tokom vožnje. Da ne biste oštetili metlice, savet je da ako imate mnogo tvrdokornih insekata zalepljenih za staklo, bolje stanete na prvu benzinsku stanicu i uklonite ih ručno sunđerom.

Uklonite insekte što pre

Foto:shutterstock_ By avtk

Bubice koje pokupimo tokom vožnje se raspadaju, ostavljajući za sobom masne proteine i enzime koji oštećuju boju i lak. Još je gore ako ih ostavimo na vozilu nekoliko dana na suncu. Tada se zalepe do te mere da je neophodno ribanje i po nekoliko puta dok se ne skinu. Zato ih što pre treba ukloniti, dok su takoreći sveže. Tada se najlakše skidaju, pa nisu potrebna posebna sredstva za njihovo uklanjanje, već mlaz vode pod pritiskom,  šampon i mikrofiber krpa.

Pažljivo sa uklanjanjem insekata koji dugi stoje

Foto:shutterstock_By riopatuca

Ako su insekti ostali danima zalepljeni, pa još i na suncu, nikako ih nemojte skidati grubom stranom sunđera, niti bilo kakvim oštrim predmetima, jer ćete oštetiti automobil. Neće pomoći i ako prethodno mrlje natopite šamponom. Za sva čišćenja pripremite isključivo meke krpe.

Pročitajte još:

Čime je najbolje ukloniti uporne mrlje

Foto:shutterstock_ By Pakpoom Phummee

U blažim slučajevima, probajte da natopite mrlje sredstvom za detaljno pranje i skidajte ih mekim sunđerom za pranje automobila. Ako to ne pomogne, probajte sa mekom nežnom četkom ili nabavite rukavicu sa delom za blago čišćenje. Ako su mrlje dugo bile zalepljene, onda su jedino rešenje specijalna hemijska sredstva za uklanjanje insekata sa vozila.  Ona se prodaju u svim bolje snabdevenim prodavnicama auto-opreme i većina ih efikasna. Bazirana su na hemijskim preparatima koja rastvaraju masti i enzime od insekata. Sve što je potrebno jeste da dobro pročitate uputstvo i krenete sa tretmanom. Neka od ovih sredstava zahtevaju duže, neka kraće vreme delovanja same tečnosti, a u većini slučajeva nanošenje ne treba raditi na direktnom suncu.

Ako se tek spremate na put, predupredite ove probleme – voskirajte automobil pre puta, ponesite mikrofiber krpu, neko od sredstava za uklanjanje insekata i reagujte čim pre možete ako želite sa sačuvate boju i lak na vašem vozilu.

Ako znate za još neki način kojim se zalepljeni insekti mogu lako ukloniti, podelite u komentarima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar