Mogu li smrdibube da budu opasne i za koga

Lifestyle 11. okt. 202111:29 > 11:30
Podeli:
Smrdibube
Smrdibube; Foto: Erik Agar / Alamy / Alamy / Profimedia

S hladnijim vremenom ponovo kreće rat s dosadnim smrdibubama koje ulaze u stanove kako bi se ugrejale, mnogi se ježe na karakterističan zvuk koji prave dok lete, zgađeno prepoznaju neprijatan miris koji ispuštaju kad se osete ugroženim... Ali, osim što nam izazivaju neprijatnost samim prisustvom, mogu li da budu i opasne?

Iako imaju usni aparat za bodenje i sisanje, dobra vest je da smrdljive bube ne ujedaju, navodi Heathline. Takođe ne nanose štetu ljudima ni životinjama, nisu otrovne, niti šire bolesti.

U stvari, većina vrsta smrdibuba (a ima ih više od 260), uključujući smeđe marmorirane smrdibube koje najčešće viđamo ovih dana u našim domovima, su biljojedi koji će se najradije okomiti na voće, orašaste plodove…

Međutim, neki ljudi su alergični na „sprej“ koji oslobađa smrdibuba, kad se oseti ugrođenom. Simptomi ove alergije mogu uključivati curenje iz nosa, konjuktivitis i, ako dođete u kontakt sa insektima, dermatitis. Takođe, kod kućnih ljubimaca može izazvati povraćanje, ali sve to je prilično retko.

Pročitajte još:

Zapravo, jedino su biljke u opasnosti od smrdibuba, zbog čega su na „crnoj listi“ poljoprivrednika, mogu da nanesu ozbiljnu štetu usevima.

„One se hrane biljnim sokovima i za ljude ne predstavljaju opasnost“, rekla je Aleksandra Zatezalo, entomološkinja iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, za BBC na srpskom, i objasnila da ove insekte u našem domu zapravo ništa posebno ne privlači, osim toplote.
„Grupišu se i traže zaklon od hladnoće“.

Kako ih sprečiti u tome?

Po društvenim mrežama mogu se videti razni recepti za rastvore na bazi belog luka, sirćeta, eteričnih ulja, ali stručnjaci kažu da nema preparata koji ih može zaustaviti. Jedini način je da dobro zatvorite prozore i zapušite sve otvore kroz koje bi mogle da se uvuku u kuću.
***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar