Veterinari upozoravaju: Secite gumice na maskama

Lifestyle 03. maj. 202111:47 > 11:49
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Veterinarski fakultet u Zagrebu poslao je upozorenje u vezi sa zaštitnim maskama koje su u vreme pšandemije koronavirusa postale neizostavan deo naše svakodnevice.

Bačene hirurške maske koje se razvlače po prljavštini ulica nisu najgori prizor kojem doprinosimo svaki put kad ne razmišljamo gde je odlažemo nakon korišćenja.

Pročitajte još:

„Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica“, napominju veterinari i objašnjavaju koliko taj nemar ljudi zaista ugrožava životinje.

„Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem. Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto“, podvlače u saopštenju objavljenom na Facebook stranici Veterinarskog fakulteta.

 

Foto:facebook.com/veterinarski.fakultet.zagreb

Dakle, za vas je to mala stvar, životinjama spasava život.

***

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar