Hans Niman Foto: Quentin Bassetti / AFP / Profimedia

Šahista je navodno koristio vibrirajuće analne perle.

Kontroverza o varanju koja potresa svet šaha jednostavno ne prestaje.

Najbolji šahista sveta Norvežanin Magnus Karlsen nedavno je izgubio meč od 19-godišnjeg američkog tinejdžera Hansa Nimana. To je šokiralo čitav svet posebno jer je potom Karlsen optužio Nimana da je varao.

U međuvremenu je isplivala i teorija da je Niman navodno prevario sve jer je u sebe uneo uređaj, i to pomoću seks igračke – analne perle, i tako komunicirao sa kompjuterom.

Ali da li je tako nešto uopšte moguće?

Ron Sijm, softverski inženjer iz Holandije, razvio je softver za testiranje ove teorije, ali još do konkretnih rezultata nije došao.

„Nisam siguran da li je neko zaista pokušao da to testira u praksi“, rekao je on za Motherboard.

Pročitajte i:

Naime, 19-godišnji Niman je pobedio Karlsena u meču na Sinkfild kupu u Sent Luisu 4. septembra 2022, a sad neki nagađaju da je Niman varao.

Karlsen je to implicirao, ali nije direktno rekao da je zbog toga izgubio meč 4. septembra.

U digitalnom meču između njih dvojice Karlsen je odustao nakon jednog poteza i isključio svoju veb kameru. Niman je priznao da je varao u prošlosti i Chess.com mu je zabranio da igra na sajtu. On je, međutim, rekao da ga je sramota zbog toga i negirao je varanje u drugim mečevima.

To nije sprečilo ljude da spekulišu kako je teorija zujanja analnih perli – za koju i dalje nema dokaza, možda funkcionisala u praksi.

Ta teorija inače kaže da bi Nimanov tim podstakao vibriranje analnih perli na određeni način – koji bi Nimanu pokazao šta da čini. Priča se i da je Niman čak dobio ponudu od milion dolara da igra bez odeće i dokaže da ne koristi seks igračku.

Ipak, još uvek nije sigurno da li je Niman stvarno varao, a čitava priča je za sada ostala na teorijama zavere, prenosi Vice.en.

***

BONUS VIDEO: Da li je sve spremno za popis stanovništva