Stokholm Svedska
Stokholm Foto:Shutterstock/Elzbieta Krzysztof

Kada je zimsko vreme, jutra znaju da budu hladna i ponekad je teško naterati se da ustanemo i započnemo dan. To naročito važi za period nakon praznika, a pogotovu za one koji rade od kuće.

Međutim, ne moramo uvek skakati iz kreveta i juriti u akciju kako bi nam dan bio produktivan.

Postoje i drugi načini da on započne lepo i da nam bude lakše da se pripremimo za sve ono što sledi, piše City magazine.

Sveća sa citrusnim mirisom

Pročitajte još:

Postoji nešto umirujuće u ritualu paljenja sveće, a naročito kada je mračno zimsko jutro. Možete izabrati bilo koji miris, ali istraživanja pokazuju da su citrusne arome veoma dobre u smanjivanju stresa i anksioznosti. Miris limuna poboljšava raspoloženje, dok je ulje mandarine dobro za pojačavanje pozitivnih osećanja, a ima i pozitivan efekat na varenje.

Topla kupka

Mnogi kupku ostavljaju za opuštanje na kraju dana, ali ona može imati pozitivan efekat i ujutru. Dokazano je da potapanje u toplu vodu u kadi na oko 30 minuta ima pozitivne posledice na zdravlje, a može da bude i dobar način da se ne uhvatite odmah za telefon. Uz mirisne soli ili mehuriće, dan će vam započeti u opuštenom tonu i telo će biti spremnije za izazove koji ga čekaju.

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Kafa na otvorenom

Činjenica je da su zimska jutra hladna, ali samo pet minuta u prirodi dovoljno je da vam poboljša raspoloženje. Zato treba probati da jutarnju kafu popijete usput, u brzoj šetnji koja će vam pokrenuti cirkulaciju, povezati vas sa prirodom i poboljšati kvalitet sna. Čak i brz izlazak u dvorište kako biste popili kafu iz termosa može da ima veoma pozitivan efekat.

Klasična muzika

Umesto puštanja vesti, jutro započnite notama klasične muzike, bilo da je u pitanju Mocart ili Šopen. Nauka je dokazala da ova muzika smanjuje stres, poboljšava kvalitet sna i umanjuje krvni pritisak, te nije loše primenjivati to i u kućnim uslovima. U Londonu, ova muzika pušta se ujutru u metrou kako bi ljudi bili što opušteniji kada stignu na posao, a i vi možete svoj dan započeti na ovaj način.

Žena, devojka, slušalice, muzika, crveno, zelene oči
Foto: Shutterstock

Odlaganje alarma

Iako odlaganje alarma ne bi trebalo da vam pređe u naviku, ponekad nam telo signalizira da mu jednostavno fali sna. Ukoliko je to slučaj, a imate mogućnost da dan započnete malo kasnije, častite se nekad tako što ćete jutarnji alarm pomeriti za pola sat ili čak ceo sat. Lakše ćete ustati ukoliko ste dovoljno spavali, ali vodite računa i o tome kada ste legli i koliko obaveza imate.

***

Bonus video: Prvi sneg

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)