Japanska hit metoda za pakovanje poklona bez papira

Lifestyle 15. dec. 202014:44 > 14:45
Podeli:
uvijanje poklona
Foto: Shutterstock

Za ovom tradicionalnom japanskom metodom uvijanja poklona poludeo je ceo svet, a posebna je po tome što je sasvim ekološki prihvatljiva i papir vam uopšte ne treba. Poznata kao furošiki, što na japanskom znači - krpa, ova metoda je pravo osveženje za praznično darivanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fos Decoration (@fosdecoration)


U dane praznika koji nam se bliže obično smo zatrpani raznim kesama i ukrasnim papirima zbog biranja i pakovanja poklona. Za promenu, ove godine možete da isprobate furošiki, staru japansku metodu pakovanja poklona, uz koju ćete izbeći bacanje ostataka neiskorišćenog ukrasnog papira nakon uvijanja darova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anaïs (@amalijog)

Pročitajte još:

Ova tradicionalna japanska metoda je posebna jer se za pakovanje poklona koriste komadi tekstila – od krpe, stolnjaka ili stare odeće umesto papira za uvijanje – i to na neverovatno kreativan i poseban način.

Ideja je potekla iz japanskog Edo razdoblja (oko 17. veka) kada su drevni Japanci svoje stvari uvijali ovom tehnikom u javnim kupatilima kako im se ne bi pomešale sa stvarima drugih građana. Za to su koristili furošiki, tj. tkanine za kupanje slične peškirima od drugačijeg materijala, pišu na sajtu 24sata.hr.

Unikatni pokloni

Ako se odlučite za furošiki, vaši prijatelji i porodica će dobiti poklon sa ličnim pečatom i to će im u dane praznika pokazati koliko vam znače. Uvijanje je gotovo u trenu, a ne zahteva lepljive trake, vrpce, mašne i slično, tako da osoba kojoj date poklon može ponovo da iskoristi svoj furošiki za neki drugi poklon i istovremeno učini nešto dobro za okolinu.

Ideje za uvijanje

U videu pogledajte kako možete da uvijete bilo koji poklon furošiki metodom:

Ako želite da vaš poklon bude još više poseban, tkanine možete da oslikate akrilnim bojama ili onim za tekstil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kokoro gifting inc (@kokorogifting)


Oživite ih novogodišnjim i božićnim motivima, zanimljivim natpisima i različitim šarama.


Tu su i brojne ideje sa Instagrama koje mogu da posluže kao inspiracija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar