Pesma koja oslobađa od stresa – naučno dokazano

Lifestyle 23. jul. 202012:26
Podeli:
pesma
Foto: Robert Taylor / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su s britanskim bendom napravili pesmu za koju tvrde da najbolje otklanja stres i opušta um i telo. Pa, dobar je trenutak da je ubacite na svoju plejlistu.

Različita muzika različito deluje na nas – neke pesme su idealne za vežbanje, neke nam uzburkavaju emocije, a ako tražite idealnu muziku za „laku noć“ jedna pesma se posebno izdvaja.

Naime, naučnici su uz pomoć ambijentalnog benda Marconi Union pre nekoliko godina napravili pesmu „Weightless“ za koju tvrde da najbolje oslobađa od stresa, a istraživanje Mindlab Internationala pokazalo je da zaista radi – slušanje ove pesme je smanjilo nivo anksioznosti kod ispitanika za čak 65 odsto.

Cilj naučnika je bio da pomoću muzike spuste krvni pritisak, nivo stresa i uspore otkucaje srca kod slušalaca, a to su postigli zahvaljujući sanjivim i umirujućim melodijama klavira i gitare, elektronskim matricama zvukova iz prirode, pažljivo raspoređenim elementima poput basa i ritma, prenosi Net.hr.

Pročitajte još:

Ispitanicima su prvo dati zahtevni zadaci koje su morali da reše u što kraćem roku. To im je podiglo nivo stresa, a u pozadini su im puštane različite pesme za opuštanje. Sve vreme, ispitivači su pratili njihove moždane aktivnosti, otkucaje srca, brzinu disanja i krvni pritisak. Ispostavilo se da je slušanje pesme „Weightless“ rezultiralo takvom smirenošću da tvrde da ju je opasno slušati dok vozite.

Samo na YouTubeu ova stvar je preslušana više od 55 miliona puta, a Ričard Talbot iz benda Marconi Union kaže da mu je rad s muzičkim terapeutima pomogao da shvati kako i zašto određeni zvukovi utiču na raspoloženje ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar