Meteorolog Čubrilo o nagloj promeni vremena: Stiže hladan front

Podeli:
promena vremena prognoza
Foto: Victoria Jones/PA via AP

Velika promena vremena stiže nam uskoro jer će već od sutra temperatura u većini naše zemlje biti za čak 10 stepeni niža nego sada. I Republički hidrometeorološki zavod i poznati meteorolog Marko Čubrilo najavljuju hladan front koji nam stiže.

Kako stoji na sajtu RHMZ, od sutra se vreme u Srbiji znatno menja.

Izvor. RHMZ

Poslednjih dana uživali smo u pravim letnjim temperaturama koje su išle i do 33 stepena.

Izvor. RHMZ

Sada, izgleda, stiže konačno jesen, pa će već od sutra i prekosutra u većini Srbije najviša dnevna temperatura biti za desetak stepeni niža – oko 23 stepena.

Izvor. RHMZ

Za vikend će uglavnom biti oblačno i kišovito i znatno hladnije nego prethodnih dana, a i od ponedeljka će temperature ići nadole.

Da nam stiže hladan front, potvrdio je i Marko Čubrilo. Njegovu objavu sa Fejsbuka prenosimo u celosti.

„Od sutra kreće postepena promena vremena. U petak hladan front donosi prolazne padavine i zahlađenje.
Novo pogoršanje i dalje zahlađenje u nedelju, a oko 24. 9. moguće relativno niske temperature uz padavine. Do kraja meseca stoji signal za sveže vreme.

Danas tokom dana ka nama će pristizati sve veća količina vlažnog vazduha, te će već od pre podneva na jugozapadu i zapadu regiona doći do naoblačenja, koja će se tokom dana postepeno priširiti na središnje i severozapadne predele ponegde donoseći kišu ili polazan pljusak, posebno severnom Jadranu i zapadu regiona krajem dana. Nad ostalim predelima pretežno sunčano. Počeće umeren do pojačan, jugozapadni vetar. Zbog više oblaka na zapadu oko +22 stepena Celzijusa, dok će na jugoistoku i dalje biti oko +28 stepeni Celzijusa.

U petak već ujutro na zapadu pogoršanje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom uz zahlađenje. U toku dana hladan front će se premestiti preko većeg dela regiona donoseći prolaznu kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove, prolazno jak severozapadni vetar i osetnije osveženje. Samo bi se na južnom Jadranu i jugoistoku Srbije do večernjih časova trebalo zadržati suvo, a zatim i tamo sledi pogoršanje.

Dnevni maksimum od oko +16 na zapadu do oko +27 na jugoistoku, posle podne svugde hladnije.

Od subote se računa na razvijanje jakog anticiklona u širem području Skandndinavije i zapadne Rusije. Po istočnoj periferiji tog anticiklona počeće spuštanje sve hladnijeg vazduha iz središnje Rusije, tako da će u subotu nad središnjim i južnim predelima biti oblačno uz kšu i pljuskove, dok će nad ostalim biti uglavnom suvo. Dnevni maksimum od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okvirima proseka.

Pročitajte još:

Novo pogoršanje se simulira već u nedelju pre podne nad zapadnim, a do nedelje uveče i nad ostalim predelima. Ponovo će biti kiše, a ponegde i to uglavnom na jugu i grmljavinskih pljuskova. Vetar posle podne i uveče u okretanju na severni. U nedelju dnevni maksimum od samo oko +14 na severozaapdu Hrvatske do oko +25 na istoku Srbije.
Početkom nedelje pretežno oblačno i još malo hladnije uz kišu ponegde i umeren severni vetar, duž Jadrana bura. Dnevni maksimum od +13 do +20 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka.

Sredinom sledeće nedelje prolazna stabilizacija uz vrlo hladna jutra i dnevni maksimum od +15 do +21 stepen Celzijusa, dok je od 23. 9. moguće novo pogoršanje i dalje zahlađenje koje bi maksimume oborilo znatno ispod proseka, možda i ispod +10 stepeni Celzijusa i ukoliko bi se signal za ovako jako zahlađenje i održalo, tada bi na višim planinama moglo biti i prvog jesenjeg snega.

Kako je taj datum još jako udaljen, promena će biti i tek za 3-4 dana će biti sigurnije kako će se vreme razvijati oko 23. 9, ali cluster ECMWF-a sve do kraja meseca ima signal za hladno, severno, strujanje uz povremene padavine.

Sumirano, danas počinje postepena promena, koja nam od petka donosi prelazak ka pravoj jeseni.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar