Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Verovatno ste videli prognozu za vikend i spremate se psihički i fizički za temperaturni šok od kojeg nije dobro ni bolesnima ni zdravima. Prim. dr Petar Borović u razgovoru za Nova.rs otkriva kako da to uradite kako treba.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je za vikend drastičan pad temperature od 10-15 stepeni, uz naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a meteorolog Nedeljko Todorović objasnio nam je da to znači i definitivan kraj leta. U susret još jednoj od onih naglih promena vremena koje prave haos organizmu i zbog kojih nas sve boli glava, pitali smo dr Borovića kako da je najbezbolnije i najzdravije preguramo.

„Nagle promene vremena su šok za organizam. Čovek je izdvojen iz prirode, živi u veštačkim uslovima i organizam je odvikao od adaptacione tehnike. Šta raditi? Oblačiti se slojevito. Pojačati fizičku aktivnost, bez obzira na to što je nagla promena vremena. Adekvatno se obući, pa kad se organizam zagreje, skidati sloj po sloj, ne sme da se oznoji“, kaže prim. dr Petar Borović, lekar specijalista.

Šetnja je njegova glavna preporuka, a za portal Nova.rs otkriva jednostavan „trik“ koji pomaže da u samo nekoliko minuta podignete organizam.

Pročitajte još:

„Najviše problema stvara se kod hroničnih pacijenata. njima posebno savetujem kod velikih temperaturnih oscilacija – izađite na kratko na terasu, dišite duboko, uradite lake vežbe da organizam primi kiseonik, malo levo-desno koliko je široka terasa, i vratite se u sobu. Hodajte po sobi energično da bi se telo što pre adaptiralo“, kaže dr Borović.

Takođe, jako je bitno i šta jedete u ovom prelaznom periodu.

„Postoje namirnice koje mogu da pomognu. Ovas pomaže organizmu da se izbori i smanjuje nivo holesterola; ren ubrzava metabolizam; kašu od heljde treba konzumirati bar tri puta nedeljno; kokosovo ulje ima dobar termogeni efekat, sadrži srednjelančane kiseline koje direktno iz creva prelaze u jetru i poboljšavaju metabolizam; bademi sadrže koenzim Q10 koji je važan za proizvodnju energije i snage, daje vlažnost koži, koja je jako važna da bi se lakše podneo taj šok; suvo voće je bogat izvor energije… Treba unositi dovoljne količine tečnosti, obavezno minut dva-pre jela, nikako posle jela, da se ne pokvari varenje“, savetuje doktor.

Pročitajte još:

S druge strane…

„Izbegavati po svaku cenu bilo koji alkohol i kafu. Tu je najvažnija cirkulacija. Kada je toplo, krvni sudovi se proširuju i odaju višak toplote. Kad je hladno tako naglo, zdravi krvni sudovi se adaptiraju, suze se i sačuvaju toplotu. Ako se uzme alkohol ili kafa nastaje kontraefekat i gubitak toplote je veliki. Organizam je naglo gubi i počinje jeza, drhtavica, pojačan rad mišića da bi sačuvali toplotu“, kaže Borović, a za poboljšanje cirkulacije na listu namirnica preporučenih za ovaj prelazni period dodaje krompir, šargarepu, celer, crni i beli luk…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)