Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Već nedeljama je koronavirus glavna vest i u Srbiji i u svetu. Međutim, dok smo pratili crne statistike, upozorenja stručnjaka, informacije o merama zaštite - propustili smo čitav niz lepih vesti koje bi u ovim danima mogle da nam bar za nijansu poprave raspoloženje.

Došlo je proleće, priroda se razbudila, neki ljudi su proslavili rođendane, neke ljubavi su se obnovile, neka prijateljstva su ponovo aktivna – nekome dovoljno da s pozitivne strane drži balans. A ako zatreba, našli smo za vas još nekoliko pozitivnih vesti.

Čistije nebo

Tokom pandemije je nivo zagađenja u pojedinim zemljama Evropske unije pao za oko 50 odsto, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA). Kako se navodi, nivo azot dioksida smanjio se za 50 odsto u pojedinim gradovima, a taj pad poklapa se sa striktnim karantinskim merama uvedenim širom Evrope, prenosi CNN. Pa, možda ipak ima šanse za planetu.

Bejbi bum u Čačku

U čačanskom porodilištu je za nedelju dana drugi put oboren rekord po broju rođenih beba. U jednom danu, 15. aprila,  na svet je došlo čak 13 beba, šest devojčica i sedam dečaka, preneli su mediji. Sva deca su u odličnom zdrastvenom stanju, majke takođe, potvrđeno je iz porodilišta. Istog dana, u GAK Višegradska u Beogradu bilo je 38 porođaja. I svaki novi život razlog je za slavlje.

Vratile se rode u Beo Zoo vrt

Proleće je stiglo u Beo Zoo vrt, a zaposleni su posebno uzbuđeni što posle mnogo godina imaju gnezdo roda. Životinje nastavljaju u svom ritmu za ovo doba godine, tako da sve vrvi od života, iako nema posetilaca da to vide.

Pročitajte još:

Aprilski Supermesec

Aprilski Supemesec bio je najsjajniji i najveći ove godine. Jeste li ga videli? Možda ga ne bismo svrstali u kategoriju lepih vesti, ali je stvarno šteta bilo propustiti ga. Pogledajte kako je izgledao ružičasti Supermesec iznad pustih gradova. 

Povratak plavih kitova

Neke ugrožene životinje se polako, ali sigurno vraćaju s ruba izumiranja uprkos lošim izgledima. Plavi kitovi su nedavno uočeni u „nezapamćenom broju“ u vodama oko Antarktika – britanski tim naučnika izbrojao ih je čak 36 tokom tronedeljnog istraživanja početkom ove godine, dok su ih tokom cele 2018. godine videli samo jednom. I to su videli kao znak da se ovi džinovski sisari polako vraćaju sa statusa ugrožene vrste.

Mladi preduzetnici

Đačka kompanija „Sixth Sense“ iz Tehničke škole u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Beogradu sa svojim proizvodom, inovativnim sistemom pomoći za slepe i slabovide koji ovim ljudima olakšava samostalno kretanje u prostoru. Bravo, deco!

Ponovo „radi“ ozonski omotač

Koristeći satelitske podatke i uz klimatske simulacije, Antara Banardži i njene kolege sa Univerziteta u Kolorado Bolderu utvrdili su da je promena pravca strujanja vetrova povezana sa oporavkom ozonskog omotača. Ozonska rupa nastavlja da se smanjuje, a omotač da se oporavlja, što dovodi do promena u atmosferskoj cirkulaciji – kretanju vazduha i vetrova. Smanjivanje ozonske rupe je najvećim delom zasluga Protokola iz Montreala iz 1987. godine kada je zabranjeno korišćenje supstanci koje uništavaju ozon.

Biće para

Ana Mandić, učenica OŠ „Duško Radović“ iz Beograda, i Simeon Čonjagić, učenik Srednje ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca, plasirali su se u finale Evropskog kviza novca i krajem aprila će se nadmetati sa đacima iz drugih zemalja, objavilo je Udruženje banaka Srbije (UBS). Kviz će se održati preko digitalne platforme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: