Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd je utihnuo pod merama vanrednog stanja, ali u samom centru grada postoji oaza u kojoj se život i dalje odvija po uobičajenom ritmu, a proleće stiže kao lepota, uzbuđenje i radost... U pitanju je Beo Zoo Vrt.

“Bejbi bum je trenutno kod patuljastih kozica, tako da smo svi oko njih, a spremamo se i za druge novitete. Patkice sede na jajima, crni labudovi sede na jajima, tu bi uskoro trebalo da bude prinova, a čekamo i zebre… Medojed dečko trebalo bi uskoro da upozna devojčicu medojeda, koja nam je stigla iz Češke, i već se tu razmenjuju mirisi… Kod nas je život u punoj snazi, žao mi je što posetioci to ne mogu da vide”, kratko nam referiše Kristijan Ovari, biolog Beo Zoo vrta, koji je od 22. marta zatvoren za posetioce.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, zatvaranje kapija zbog vanrednog stanja nije narušilo životni ritam stanovnika Zoološkog vrta. Sezona još nije ni počela, tako da nije bilo nagle promene za životinje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Stanje je vanredno samo za ljude, žirafe i danas jedu isto kao i svaki dan i pojma nemaju da je vanredno stanje. Drugačije je samo što nema posetilaca, ali životinje nastavljaju u svom ritmu. Polažu jaja, prave gnezda… Samo su nas vidre u početku tužno gledale i molile za poslastice kojima ih obično časte posetioci, ali sada su i one odustale, samo nas pogledaju i nastave da se sunčaju”, priča Ovari.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

A šimpanze? Jesu li bar one primetile da nema ljudi?

“Njima su posetioci kao nama TV. Znate kako kažemo: Mi njih gledamo, oni nas posmatraju”, smeje se Ovari. “Ali i majmuni, kao i druge životinje, imaju svoju dnevnu rutinu, gledaju kad je vreme za banane, kad za dremku… Ništa više im nije dosadno nego inače. Sad smo im namestili nove krevetiće i ljuljaške, da im olakšamo ovaj period.”

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, ljudima koji s njima rade, životinje su ovaj period učinile mnogo podnošljivijim. Zaposleni rade po prilagođenom radnom vremenu, pridržavajući se svih uputstava i preporuka, ali Vrt dobre nade je ostao utočište od stresa, uznemirenosti, strahova.

“Svi ćemo morati da pritegnemo kaiš”

Kristijana Ovarija pitali smo i kako se zatvaranje zbog vanrednog stanja odražava na finansijsku stranu funkcionisanja Beo Zoo vrta.

“Mi inače uvek moramo da imamo neke rezerve za nepredviđene situacije, tako da smo trenutno stabilni sa zalihama. Naravno, svaka pomoć je dobrodošla. Mislim da će veći problem biti s platama, ali direktor ima plan, grad je tu da stane uz nas. Moraćemo drugačije da ekonomišemo s novcem. Ali, ne samo mi. Moraćemo svi da pritegnemo kaiš. Ipak, nadam se da ćemo iz svega ovoga izaći kao jače i bolje osobe, u smislu da ipak budemo malo svesniji i odgovorniji. Ovo nam je poslednje upozorenje.”

“U početku smo svi bili jako uplašeni, ali nije ovo prva opasna situacija koju preživljavamo. Ratovi, bombardovanje… Uvek se setimo da su životinje najvažnije. Nekoliko ljudi, koji spadaju u rizičnu grupu, moralo je da ostane kod kuće, ali svi ostali se dovijaju da bi došli na posao. Znaju da je životinjama nega neophodna. Osim toga, i nama je lakše kad smo s njima, osećamo se sigurnije. Neverovatno je koliko su ljudi vezani za životinje s kojima rade, a i one za njih”, primećuje Ovari.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kaže da sad, kad je atmosfera malo relaksiranija, zaposleni u Beo Zoo vrtu imaju i više vremena da se posvete nekim stvarima.

“Kako god se situacija bude odvijala, ja znam da ću sad s kolegama ići da pravim gnezdo. Posle mnogo vremena imamo rode u gnezdu, nadam se da će i polagati jaja…  Eto, vratile su nam se rode, nadam se da će uskoro i posetioci.”

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs