Krečenje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala voća koja su osetljiva na temperaturne promene tokom zimskog perioda.
Krečenje stabala voćki sprečava pucanje i cepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Bela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrevanje kore biljke ujutru i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne prolećne mrazove, koji se očekuju i ove godine.
To je posebno važno za koštičavo voće (kajsije, šljive, breskve, višnje) koje je posebno osetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane.
Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine, a štiti ga i od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tokom zime mogu oštetiti koru stabla.
U pripremi smeša za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč (uglavnom se preporučuje gašeni). Takođe, pored osnovnih sastojaka, u smesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste pre toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.
Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate da krečite, ali je bitno da razmera sastojaka ostane ista.
Sastojci:
5kg gašenog kreča – u obliku testa ili prah kreč
500 g kuhinjske soli
0.5 kg sumpora u prahu
8-10 l vode
100 g plavog kamena kristala
Priprema:
U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Izmešajte drvenom varjačom, pa postepeno dodajte vodu uz blago mešanje. Pomešajte sve sastojke da se lepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća lepljivost smeše. Pre upotrebe smeše potrebno je procediti par puta.
Sastojci:
5 kg negašenog kreča
500 g kuhinjske soli
250 g sumpora u prahu
voda
Priprema:
Prvo treba zagasiti kreč i ostaviti ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku so i sumpor i dobro ih izmešati. U smesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smese bude malo gušća od mleka. Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smesu. Ostaviti da odstoji najmanje dva dana pre premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru, procediti pre upotrebe.
Gašeni kreč koristi se za obradu zidova, kao i za premazivanje stabala voćki. U pitanju je beli prah koji se dobija mešanjem kreča sa vodom. Prodaje se kao građevinski materijal, cena je oko 500 dinara za džak od 25 kg.
Sumpor u prahu je žute boje, karakterističnog mirisa. Može se nabaviti u poljoprivrednim apotekama, kilogram košta 300-400 dinara.
Premazivanje stabala se radi tokom jeseni i zime, preporuka je 2 do 3 puta – isključivo kada su temperature iznad 0 stepeni Celzijusa, i po mogućstvu kada je sunčan dan, kako bi se smeša dobro osušila (u suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta). Najbolje vreme za krečenje je kraj novembra i početak decembra kako bi voćke bile sveže okrečene pre niskih temperatura.
Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dole zbog slivanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori. Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje celog stabla i dela odakle ramene grane polaze iz debla.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare