Nana
Nana; Foto: Vadzim Yakubovich / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko imate muke sa smrdibubama, nabavite nanu u saksiji - miris te biljke ih odbija, a vašem domu donosi svežinu.

Tokom hladnih dana, smrdibube su u potrazi za toplim i suvim prostorima, pa ulaze u naše domove kako bi se sakrile od hladnoće i preživele zimu.

U kuće i stanove ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izolovan, pa je prvo što treba da uradite kako bi ste sprečili njihov ulazak u vaš dom da popravite sva spoljna oštećenja.

Baštovani znaju za trik sa rastvorom sode bikarbone u vodi, kojim prskaju biljke, a u narodu se veruje da smrdibube beže od mirisa belog luka i nane, pa ove biljke treba postaviti kod ulaznih vrata, prozora i drugih mesta kroz koja dosadne bube mogu da prođu, piše Krstarica.

Pročitajte još:

Druga, a možda i bolja varijanta jeste da u vodu sipate nekoliko kapi eteričnog ulja nane i sa spoljašnje strane isprskaste prozore, ulazna i balkonska vrata.

Smrdibube vole topla i umereno suva područja, šume, travu i biljno rastinje jer se biljnim sokovima i insektima koji takođe nastanjuju biljke. Takođe, ova okolina im odgovora jer polažu i jaja na biljkama. Jedna ženka položi preko 200 jaja tokom životnog ciklusa. U hladnim danima, one zapravo u vašim domovima traže – toplotu.

Pročitajte još:

Ovi insekti su bezopasni po ljude, osim što kad se osete ugroženim ispuštaju neprijatan miris. S druge strane, mogu da budu nemilosrdne prema biljkama i veliku štetu mogu da naprave u poljoprivredi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare