Ema Zoronjić Foto: Printscreen/RTS

Ema Zoronjić upisala se u legendu kviza "Potera" - jer je sama uspela da pobedi Tragača Milorada Milinkovića postavivši mu zadatak da stigne njenih 18 tačnih odgovora u završnoj igri. Ipak, suočila se sa seksističkim komentarima da joj je pobeda "poklonjena" - evo šta ona ima da kaže na to.

Žene se retko prijavljuju za učešće u kvizovima, a kada trijumfuju, uvek se sumnja da su to uspele zbog svog znanja. Baš kao i u životu, uspešnim ženama se ne veruje, uvek se misli da su svoja postignuća ostvarile pomoću nekoga.

Ema Zoronjić bila je prava šampionka popularnog kviza „Potera“ – ona se našla u veoma nezgodnoj situaciji, jer je u poslednjoj, najtežoj igri „brzih pitanja“ ostala poptuno sama. Međutim, uspela je da pružni 18 tačnih odgovora, što je zaista sjajan rezultat, a Tragač je nije sustigao. Tako da je Ema kući odnela 80.000 dinara – ali i veliku slavu.

Međutim, brzo su se pojavili i komentari da ju je Tragač pustio da pobedi, a da joj je Memedović sporije čitao  – baš jer je žena.

Ema za Nova.rs otkriva da je ovakvi komentari ne dotiču.

Pročitajte još:

„Nije baš zahvalno objektivno analazirati sopstveni nastup u kvizu, ali zaista nisam stekla utisak da mi je bilo šta ‘prepušteno’. Smatram da je 18 koraka prednosti u završnoj igri solidan rezultat, koji se ne stiže često, a neretko su pobeđivale i ekipe sa manje koraka prednosti. Videla sam da je bilo nekoliko takvih komentara, ali im ne pridajem posebnu važnost“, rekla nam je.

Učeće u kvizu za nju je bilo fenomenalno iskustvo.

„Za mene je snimanje Potere od početka do kraja bilo pravi doživljaj – čekanje u lobiju, upoznavanje sa saigračima, ambijent unutar studija… Po prirodi sam veliki tremaroš, tako da mi je izuzetno pomoglo to što su svi članovi ekipe na čelu sa sjajnim Jovanom Memedovićem bili veoma opušteni, a opet profesionalni i zaista su učinili da u momentima snimanja trema bude svedena na minimum“, priča Ema.

Foto: Privatna arhiva

Ema trenutno radi kao profesorka tehničkog u Osnovnoj školi “Milan Rakić” na Novom Beogradu, gde je zaposlena od kako je završila Master studije urbanizma na Arhitektonskom fakultetu. Planira da se u budućnosti bavim izradom urbanističkih projekata i razvojem strateškog i prostornog planiranja u Srbiji.

A u slobodno vreme obožava da posećuje pab kvizove, koji su joj svojevrsna priprema za nastupe poput onog u „Poteri“.

„Najveće zasluge za moju ljubav prema kvizovima imaju moji roditelji, koji su mi od malena usadili ljubav prema čitanju, znanju i saznavanju. Bez želje za znanjem nema ni ljubavi prema kvizovima. Prvi kviz koji sam počela da pratim redovno i koji sam još kao dete zavolela je, naravno, TV Slagalica i do današnjeg dana se održao ritual porodičnog okupljanja i nadmetanja svake večeri u 19 časova. Smatram da ljudi u Srbiji vole da prate kvizove i šteta je što ih nema više, jer je njihova dobrobit višestruka. Neke od prednosti gledanja kvizova i učestvovanja u istim su: sticanje novih i provera starih znanja, razvijanje takmičarskog duha i kvalitetno provedeno vreme sa ukućanima“, kaže nam Ema.

Foto: Privatna arhiva

I ona je primetila, kao i mi, čudan obrazac koji postoji u „Poteri“ – da se ženama nekada nude veće „donje“ sume nego muškarcima.

„Primetila sam da žene u Poteri dobijaju uglavnom ‘velikodušne’ niže sume i pretpostavljam da je to jedan od načina produkcije da privuku veći broj žena da se prijavi. Ne znam koliko je to zaista delotvorno, a meni lično bode oči. Zaista sam se nadala da ću kad budem učensnik u tom smislu imati isti tretman kao i ostali učesnici, što se i dogodilo“, kazala je.

I sama se pita zašto se više žena ne prijavljuje za učešće u kvizovima.

„Postoji nekoliko zaista izuzetno uspešnih žena u svetu kvizova, koje dokazuju da žene mogu biti pandan muškarcima. Moguće da je kod žena nešto izraženiji strah od neuspeha u kvizu, jer je to nešto što je i mene dugo godina sputavalo da se prijavim i oprobam. Ipak, raduje me činjenica da se na pab kvizovima pojavljuje sve više devojaka i verujem da će se vremenom i situacija  na TV kvizovima promeniti“, optimistična je Ema.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

Ema naglašava da je za dobro pamćenje najbitnije čitanje – koje je trening za um, baš kao što su vežbe trening za telo.

„Oduvek su mi bile zanimljive logičke igre i igre memorije, za koje smatram takođe da pozitivno utiču na kvalitet pamćenja. U toku studija sam volela da pravim mape uma, ali koju god tehniku da izaberete, smatram da su dva najbitnija segmeta učenja fokus i istrajnost“, savetuje.

Uvek daje prednost dobroj knjizi u odnosu na film ili seriju, ali ima neke preporuke za čitaoce.

„Poslednje što sam pročitala jeste knjiga ‘Jedan dan’, manje poznatog pisca Dejvida Nikolsa. Serija koja je u poslednje vreme ostavila utisak na mene je Netfliksova kratka serija ‘Damin gambit’, zbog koje sam se ponovo vratila nekadašnjem omiljenom hobiju – šahu“, rekla nam je.

Foto: Privatna arhiva

Najzad, Ema ima i poruku za sve žene koje se dvoume da li da se prijave za učešće u nekom kvizu.

„Ženama koje se dvoume da li da se prijave bih preporučila da to obavezno učine, jer je iskustvo zaista nezaboravno. Učešće u kvizu prvo treba posmatrati kao zabavu, priliku da testirate svoje znanje, ali i svoju sreću, koja je bitan faktor u TV kvizovima“, zaključuje ova devojka.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare