Istraživanje je pokazalo da vino sadrži antioksidanse koji održavaju zdravlje srca, no naučnici su ipak pažljivi kad je reč o njegovoj konzumaciji.
Redovna konzumacija vina štiti srce od bolesti, pokazalo je jedno istraživanje. I crveno i belo vino mogu delovati pozitivno na arterije zahvaljujući hranjivim materijama u grožđu, a ne alkoholu, prenosi Živim.hr.
Stručnjaci navode kako su za to zaslužni polifenoli, koji se nalaze i u povrću i žitaricama. Dr Rudolf Šute sa Univerziteta Anglia Ruskin došao je do zaključka nakon što je uporedio stope bolesti kod 446.000 ljudi.
„Postoji neporeciv zaštitni odnos između koronarne bolesti srca i konzumacije crnog i belog vina. Međutim, to se ne vidi kod drugih kardiovaskularnih bolesti. Taj se odnos vidi i kod bezalkoholnog vina, što sugeriše da se dobrobiti polifenola nalaze u vinu, a ne alkoholu”, rekao je dr Šute.
Sam alkohol može imati neka zaštitna delovanja kada se konzumira umereno. Godinama su istraživanja pokazala vezu između pijenja umerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali stručnjaci kažu da je važno razumeti što to znači pre nego što si prepišete čašu ili dve dnevno.
***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: