Recepti za doručak, ručak i večeru od osnovnih namirnica

Podeli:
deka kuva
Iskoristite izolaciju za kuvanje; Foto: GoneWithTheWind / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Vanredno stanje donelo je mnogo toga ne tako lepog. Ipak, ove dane, kad ste svi u kući na okupu iskoristite za spremanje hrane koju volite. Tu su sjajni recepti za doručak, ručak i večeru od namirnica koje svi već imamo.

DORUČAK

Makarone sa barenim povrćem i pavlakom

Sastojci:

200 g makarona

300 g mešanog zamrznutog povrća po želji

1 pavlaka

Priprema:

Povrće obarite desetak minuta u vodi, a testeninu skuvajte uobičajeno. Kad se prohladi, sjedinite i dobro pomešajte s pavlakom.

Uštipci sa džemom

Sastojci:

1 jaje

200 g brašna

pola kesice praška za pecivo

prstohvat soli

150 g grama jogurta

ulje za prženje

džem

Priprema:

Umutite jaja sa jogurtom, posolite i umešajte brašno sa praškom za pecivo. U dubljoj šerpici zagrejte ulje, te smanjite vatru na srednje. Kašiku umočite u toplo ulje, te njom odvajajte uštipke i pržite ih u dubokom ulju sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. U uštipcima uživajte uz omiljeni džem.

Kuvana jaja sa sirom

Sastojci:

2 jajeta

1 kriška mladog sira

Priprema:

Jaja stavite u šerpicu u hladnu vodu da ogreznu i ostavite da provri. Kad krene da ključa, kuvajte od četiri do devet minuta u zavisnosti od toga da li više volite kad su kuvana jaja rovita ili tvrđa. Potom ih potopite na nekoliko minuta u hladnu vodu ili stavite pod mlaz vode da se ne bi prekuvala od spostvene toplote. Oljuštite ih i jedite naseckana sa sirom ili ih izgnječite viljuškom i umešajte mladi sir.

Kajgana sa slaninicom

Sastojci:

3 jajeta

malo putera

100 g slaninice

Priprema:

Puter zagrejte u tiganju na srednjoj vatri, a do tada umutite jaja, i to prvo odvojeno belanca, pa onda i žumanca. Umešajte sitno seckanu slaninicu i pržite na istoj, srednjoj temperaturi oko pet minuta. Sklonite s vatre i ostavite još pola minuta u vrućem tiganju da bi kajgana bila penasta.

Sardina sa crnim lukom

Sastojci:

1 konzerva sardine po želji

pola manje glavice crnog luka

biber

Priprema:

Luk iseckajte na sitne kockice ili na rebarca. Sardinu ocedite od ulja i dobro umešajte sa lukom i malo bibera. Po želji umesto starog možete naseckati dva struka mladog crnog ili belog luka ili pola praziluka.

RUČAK

Grašak

450 g graška

1 glavica crnog luka

2 šargarepe

1 kašičica šećera

200 ml supe od kocke

so

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica brašna

50 ml ulja za prženje

Priprema:

Skuvajte supu od kocke uobičajeno. Crni luk iseckajte na sitno i propržite na ulju na srednjoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu i dolivajte pomalo vode da se lagano izdinsta. Nakon desetak minuta ubacite grašak i supu. Posolite, dodajte šećer, alevu papriku i nalijte s malo vode. Kuvajte petnaestak mniuta na srednjoj vatri. U pola čaše vode razmutite brašno, pa umešajte u grašak pred kraj kuvanja i dinstajte još nekoliko minuta.

pasulj
Neka bude čorbasto; Foto: Jörg Beuge / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Pasulj

Sastojci:

400 g pasulja

1 srednja glavica crnog luka

1 crvena paprika

1 šargarepa

2 kašike ulja

pola kašičice mlevenog bibera

2 kašičice soli

2 čena belog luka

1 kašika brašna

1 kašika slatke aleve paprike

Priprema:

Pasulj potopite u vodu preko noći i ujutru prospite i nalijte drugom vodom. Kuvajte dok ne proključa, pa opet prospite vodu i nalijte toplom da ogrezne. Kuvajte sat do sat i po vremena. U međuvremenu, seckan luk izdinstajte sa paprikom na ulju i ubacite u pasulj. Stavite i celu šagrarepu da bi dala ukus. Zapršku napravite uobičajeno od aleve i brašna, dakle, propržite ih u tiganju na malo ulja i umešajte u pasulj. Pred kraj ubacite sitno seckan beli luk. Pre služenja izvadite šargarepu.

Pročitajte još:

Pečeni krompir s piletinom

Sastojci:

4 veća krompira

2 batka i 2 karabatka

so

biber

ulje

vegeta

Priprema:

Dok se rerna greje na 180 stepeni, piletinu uvaljajte u ulje i začine po želji. Ostavite da odstoji makar 15 minuta. Krompir očistite i naseckajte na kocke, te takođe uvaljajte u ulje i začine. Preručite u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 40 minuta dok lepo ne porumeni.

Pire sa faširanim sniclama

Sastojci

Za pire:

3 veća krompira

so

pola šolje mleka

prstohvat soli ili vegete

prstohvat bibera

1 kašika putera

Priprema:

Očišćen krompir narežite na kockice i kuvajte u slanoj kipućoj vodi 20 minuta. Ocedite ga od vode, izgnječite viljuškom i pomešajte s mlekom, puterom i začinima, te umutite mikserom. Ako pire bude mnogo gust, po želji ga razblažite s malo vode u kojoj se krompir kuvao.

Faširane šnicle

Sastojci:

300 g mlevenog mesa

veće parče hleba bez kore

malo vode

1 manja glavica crnog luka
1 jaje

so
biber

pola čaše ulja

Priprema:

Meso pomešajte sa umućenim jajetom, hlebom natopljenim u vodi i pola količine ulja. Začinite i obilkujte rukama u male pljeskavice. Pržite u tiganju na ulju na srednjoj vatri po pet minuta sa obe strane. Faširane šnicle uvijte u ubrus da upije višak masnoće i potom služite sa pireom.

Paprikaš

Sastojci:

2 batka i 2 karabatka

3 srednja krompira

1 crvena paprika

2 šargarepe

1 glavica crnog luka

1 kašika kuvanog paradajza

1 kašika slatke aleve paprike

1 kašičica soli ili vegete

Priprema:

Na ulju na srednjoj vatri prodinstajte luk seckan na kockice i šargarepu seckanu na kolutiće. Dolijte malo vode po potrebi i krčakjte 15 minuta. Dodajte meso i držite na vatri još 15 minuta. Umešajte alevu i crvenu papriku i krompir sečene na kockice. Nalijte vode da ogrezne, dodajte paradajz, začinite i držite na tišoj vatri polupoklopljeno oko sat vremena.

VEČERA

Riža sa šampinjonima

Sastojci:

1 pakovanje šampinjona

1 šolja pirinča

šolja i po vode

2 čena belog luka

so

ulje

Priprema:

Šampinjone iseckajte na listiće i prodinastajte s malo soli na ulju petnaestak minuta. Po želji ubacite sitno seckan beli luk. Pirinač kuvajte u blagoposoljenoj vodi ili supi od kocke dok tečnost ne ispari. Na kraju pomešajte sa pečurkama.

Prženice sa jogurtom

Sastojci:

5 kriški starog hleba

2 jajeta

pola šolje mleka

so

Priprema:

Pomešajte umućena jaja i mleko, malo posolite i u tu smesu natopite hleb. Pržite na zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi dok lepo ne porumeni sa obe strane. Prženice možete premazati paštetom i služiti sa jogurtom.

Pečene pečurke sa kačkavaljem

Sastojci:

1 pakovanje pečuraka

100 g kačkavalja

ulje

so

Priprema:

Očišćene pečurke uvaljajte u ulje i u malo soli i poređajte ih u pleh obložen pek-papirom tako da šupljina od peteljke bude nagore. U svaku pečurku stavite po komadić kačkavalja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Bareni šećerac sa pavlakom

Sastojci:

200 g kukuruza šećerca

pola pavlake

Priprema:

Šečerac kuvajte u vodi 15 minuta ili ga propržite na ulju desetak minuta. Ostavite da se prohladi i umešajte sa pavlakom.

špagete sa sirom
Isprobajte ovaj jednostavan recept; : Vangelis Thomaidis / Alamy / Profimedia.rs

Špagete sa sirom

Sastojci:

200 g špageta

2 kašike sitnog sira

Priprema:

Špagete skuvajte uobičajeno i ocedite, ali ne ispirajte, da bi sačuvale ukus. Pomešajte sa sirom i po želji pospite parmezanom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram