Kurkuma, kokosovo ulje i mleko poznate su supernamirnice i osnove zdrave ishrane. Kada se spoje u jedno, nastaje napitak koji jača imunitet, poboljšava probavu i čisti jetru od otrova.
Zlatno mleko je napitak na bazi kravljeg mleka ili njegovih zamena (npr. bademovog ili pirinčanog) u koje se dodaju mlevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se začini cimetom, đumbirom, crnim biberom i kardamomom.
Ovaj napitak se u ajurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini koristi stotinama godina, ali na Zapadu je postao popularan tek poslednjih nekoliko godina. To je zapravo kremasti napitak jarkožute boje koji možete piti samostalno ili dodavati ga drugim jelima, na primer, ovsenoj kaši ili rižotu.
Glavni cilj mu je da ojača imunitet, da smanji upalne procese u telu, da poboljša varenje i očistiti jetru od toksina, pišu na sajtu Pun kufer.
100 g organske kurkume u prahu
1 kašičica crnog bibera
1 kašika cimeta
1 kašika đumbira u prahu
100 g kokosovog ulja
350 ml vode
Zagrejte u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umerenoj temperaturi i uz često mešanje pustite da smesa provri, pa kuvajte desetak minuta dok ne ispari višak vode.
Kuvanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume, a tako će i smesa postati glatka i ujednačena.
Sklonite lonac s vatre i ostavite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smesi dodajte med i sve zajedno dobro promešajte.
Preručite ovaj krem u sterilnu staklenu posudu i stavite u frižider. Možete da ga tako čuvate od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
Kad poželite da napravite zlatno mleko, 100 ml mleka po izboru lagano zagrejte i pomešajte s jednom do dve kašičice krema od kurkume.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: