Recept dana Majstora amatera: Imam baildi

Gastro 07. feb. 202112:10
Podeli:
Foto: Shutterstock

Imam baildi je jelo od patlidžana koje ja - nepopravljivi "mesožder" - ne razlikujem od mesa.

U ove februarske dane već počinjem da osećam zasićenja teškim zimskim jelima. Zato sam odlučio da vam predstavim ovo fantastično jelo od povrća – tačnije od patlidžana. I patlidžani i dobre pečurke (rujnice ili vrganji npr) svojim ukusom čine da ih ja, kao nepopravljivi mesožder, ne razlikujem od mesa.

O autoru:

Ovo preukusno jelo potiče iz turske kuhinje i neobičnog je imena – „imam baildi“. Predanje kaže da se u porobljenom Konstantinopolju (kasnijem Istanbulu), jedan imam onesvestio (baildisao) i pao sa minareta kada je, iscrpljen od gladi, osetio neodoljiv miomiris ovog ukusnog jela. Otuda naziv „Imam baildi“  („hodža je pao“), koji je, kao što vidite, ostao do današnjih dana.

Sastojci

1 kg patlidžana

4 glavice crnog luka

2 glavice belog luka

1 veza peršuna

1/2 veze mirođije

400 gr pelata ili gustog paradajz soka

2 dl maslinovog ulja

malo šećera

malo cimeta

biber i so po ukusu

Priprema

Patlidžane prepoloviti po dužini, kašikom izdubiti sredinu tako da liče na lađice. Usoliti ih i ostaviti da odstoje dok ne puste vodu.

Još recepata Majstora amatera:

Nadev: U iseckan i na 3 kašike ulja propržen crni luk dodati gušći sok od paradajza (još bolje pelat iz konzerve), peršun, mirođiju, sitno iseckani beli luk, biber, prstohvat šećera i prstohvat cimeta. Dinstati na tihoj vatri dvadesetak minuta, povremeno mešajući. Na kraju posoliti po ukusu.

Polovine patlidžana isprati vodom, posušiti ubrusom, pa poređati u pleh jednu do druge, presečenom stranom na gore. Pripremljenim nadevom  napuniti patlidžane (lađice) i preliti svaku polovinu kašikom maslinovog ulja. Na dno posude sipati pola čaše vode.

Ostaviti da se krčka u rerni oko 40 minuta  na 200 C, dok sva tečnost ne uvri.  Na samom kraju narendati kačkavalj prko lađica patlidžana i držati u rerni nekoliko minuta.

Jelo „Imam baildi“ se jede i toplo i hladno, kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Ja ga poslužujem najčešće ohlađeno.

Vinska preporuka

Iako sam ljubitelj rosea i belih vina, uz „Imam baildi“ neizostavno ide neko dobro crveno vino. Nećete pogrešiti  ako odaberete vranac, merlo ili kaberne sovinjon, a od naših prokupac ili kadarku.

Živeli!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar