Recept dana Majstora amatera: Prava starinska popara

Gastro 02. feb. 202112:06 > 12:29
Podeli:
Foto: Shutterstock

U fensi restoranima ovo, nekada sirotinjsko jelo služi se kao elitni doručak.

Postoji samo nekoliko jela koja se vezuju isključivo za srpsku kuhinju. Jedno od njih je popara!

O autoru:

Da, to je staro i pomalo zaboravljeno jelo, koje miriše na detinjstvo – starinska popara!

Priprema se od bajatog hleba koji se u pisanim izvorima prvi put spominje u Prizrenskoj hrisovulji, velikoj povelji cara Stefana Dušana.

I u gastronomiji je ono što je retro, sada postalo „in“. U prestižnim, fensi restoranima ovo, nekada sirotinjsko jelo služi se za doručak i to ne kao jeftino jelo već kao elitni doručak.

Sastojci

stari hleb /pola vekne/

beli punomasni sir

1 kašika kajmaka

1 kockica putera

malo maslinovog ulja

2 dl vode

malo mleka

so

Foto: Vladislav Mitić

Priprema

U dublju šerpu složiti na kockice srednje veličine isečen i obavezno prosušen stari hleb. Preko njega staviti sir i kajmak.

Još recepata Majstora amatera:

U posoljenu vodu, dodati kockicu putera, maslinovo ulje i pustiti da provri. Skinuti sa vatre i u vodu dodati malo mleka, pa preliti hleb da ogrezne. Vratiti na tihu vatru, mešati blago varjačom nekoliko minuta dok ne „baci ključ – dva“, tek toliko da se sve sjedini.

Vodite računa da se hleb ne raskuva previše i pretvori u kašu. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode.

Ko voli može vrlo kratko propržiti na (podgrejati) na kockice isečenu šunku, dimljeni vrat ili slaninicu, pa prilikom serviranja posuti po popari.

Ostaviti da se malo prohladi i jesti toplo. Kako se popara obično jede za doručak, ja u tom slučaju neizostavno poslužim jogurt, ili, još bolje, domaće kiselo mleko.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar