Petar Peca Popović
Foto: Branko Gligorić

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna, slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.

Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika, što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

O autoru:

Kuva Majstor amater: Krompir salata – bolja od svih

Dugo sam razmišljao da li treba pisati recept za tako jednostavno jelo. Dilema je nestala kada sam nedavno, na ručku kod prijatelja, uz lepo pripremljenu ribu dobio i „nešto“ što je samo ličilo na, kako domaćini rekoše, krompir salatu. Evo ga, za pomenute prijatelje poklon-recept Majstora amatera.

Recept koji obećava pravu, ukusnu i sjajnu krompir salatu – najbolju koju ste probali. I da se ne zaboravi. Ovo jelo kuvam uoči Nikoljdana, kada je ovo jelo nezaobilazno, bilo kao salata, bilo kao prilog. Birajte!

Foto: Branko Gligorić

Još recepata Majstora amatera

Sastojci

1,5 kg krompira (belog)

3 glavice luka(najbolje plavog)

malo peršunovog lista

so i biber po ukusu

1 dl maslinovog ulja

2 kašike jabukovog sirćeta

Foto: Branko Gligorić

Priprema

KORAK 1: Skuvan krompir ostaviti da se ohladi, pa ga izrezati po širini na pločice.

KORAK 2: Plavi luk iseći na tanke i dugačke „rezance“. Posoliti ga i malo izgnječiti rukama, pa dodati biber, maslinovo ulje, sirće i seckan peršun. Sve dobro promešati.

KORAK 3: U posudu u kojoj će se servirati salata ređati red krompira, pa red začinjene smese sa lukom i postupak ponavljati dok se sve ne utroši. Kao što vidite, primenio sam postupak bez mešanja kako bi se kuvan krompir što manje lomio. Ja na kraju činiju sa salatom samo nekoliko puta prodrmam jer se na taj način ubrzava sjedinjenje sastojaka. Dobro je ovako pripremljenu krompir salatu ostaviti da pre jela odmori barem pola sata.

Predlog i za druge salate:

Krompir salata – bolja od svih!

Foto: Shutterstock

Cvekla sa renom

Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Salata od kukuruza šećerca i paprike

Foto: Shutterstock

 

Prijatno, želi vam Majstor amater!

BONUS VIDEO: KELERABA

***

vPratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare