Josip Broz Tito
Josip Broz Tito; Foto: - / Universal images group / Profimedia

Bivši predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, bio je poznat kao veliki hedonista. Iako nije bio preterano probirljiv kada je hrana u pitanju, jedno jelo je kategorički odbijao da stavi u usta.

Njegov poslednji batler i lični kuvar bio je Slovenac Jože Oseli, koji je od 1972. godine radio u Titovoj slovenačkoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Na toj poziciji ostao je sve do Titove smrti 1980. godine. U svojoj knjizi „Titovi poslednji dani“, Oseli otkriva kako je predsedniku SFRJ svakodnevno bilo servirano raznovrsno meso, priloge i salate, a on bi sam birao šta će tog dana pojesti.

Međutim, jednom prilikom, kada su mu poslužili puževe, Tito je odlučno rekao:

„O, ne, puževe zaista ne bih mogao da jedem.“

Ovo je ispričao slavni slovenački kuvar, koji je zajedno sa suprugom Metkom sedam i po godina bio zadužen za pripremu hrane i organizaciju prijema u Titovoj rezidenciji. Zahvaljujući radu za predsednika, Oseli je imao priliku da kuva za mnoge poznate ličnosti iz sveta politike i filma.

Pročitajte još

Kada je reč o omiljenim jelima, Tito je posebno voleo zagorsku kuhinju, a naročito zagorske štrukle (vrsta pite). Od mesa je najviše cenio govedinu, a dan je započinjao kratkim espresom bez šećera, piše Avaz.

Inače, puževi su delikates u mnogim delovima sveta, ali su najpoznatiji u Francuskoj, gde su poznati kao escargots i služe se kao predjelo, pripremljeni u bogatom sosu od putera, belog luka i peršuna. Osim u Evropi, konzumiraju se i u delovima Azije, poput Vijetnama, gde su deo tradicionalne kuhinje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar