Priprema malo duže traje ali vredi.
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način – na sajtu Grčka info našli smo originalni recept za pravu grčku musaku.
500 g mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
4 kašike maslinovog ulja
4 srednja patlidžana
4 srednje tikvice
4 srednja krompira
1 crni luk sitno iseckan
2 usitnjena čena belog luka
čaša crvenog vina
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice soli
bibera po ukusu
1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
1/2 kašičice šećera
1 peršun sitno iseckan
2-3 kašičice izrendanog halumi sira
Sastojci za bešamel sos:
4 šolje mleka
2 kašike putera
4 kašike brašna
1/2 šolje izrendanog halumi sira
1 umućeno jaje
malo cimeta
so, biber.
Zagrejte rernu na 180°C.
Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu.
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun.
Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu. Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu treba da bude patlidžan.
Napravite bešamel. U malu posudu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.
Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.