Grčka jela
Grčka jela; Foto: Joshua Windsor / Alamy / Alamy / Profimedia

Večera je kod Grka glavni obrok.

Još stari Grci su razvili način ishrane koji koristi najbolje s tog podneblja, ali i odgovara njihovom ritmu života – zdrav i jednostavan. Nisu imali musaku, ali su jeli puno povrća čiji su ukus obogaćivali prelivima i začinima. Masline su bile glavna namirnica, koristili su i maslinovo ulje. Dosta su jeli voće, smokve, jabuke, kruške i grožđe, a medom su zalađivali hranu. Konzumirali su mnogo manje mesa nego danas, akcenat je bio na ribi i morskim plodovima. Vino je bilo uvek na stolu, a zanimljivo je da se još tada večera ustalila kao glavni obrok.

Naime, kod starih Grka doručak je bio lagan i jednostavan – hleb ili kaša; za ručak su jeli ribu, sir, mahunarke i voće; a na zalasku sunca punili tanjire svim vrstama hrane. Slično je i sada – pogledajte kako izgleda tipični grčki doručak, ručak i večera.

Doručak

Tipičan grčki doručak se sastoji od različitih hlebova, peciva, voća i čuvenog grčkog jogurta. Ove namirnice imaju visoku nutritivnu vrednost i odličan su izvor energije, piše Tourhero.

Posebna preporuka ide uz eliopsomo – grčki hleb s maslinama i bugacu – slatku pitu sa kremom.

Ručak

Porodica u Grčkoj ruča oko 14 sati, i vi je verovatno zamišljate okupljenu oko stola na kojem se puši čuvena grčka musaka – preukusni slojeve krompira, patlidžana, tikvica i mesa, sa svim onim mirisnim začinima koji je čine jednim od najboljih grčkih jela.

Mada se musaka ističe kao tradicionalno jelo broj 1 u Grčkoj, nije baš za svaki dan.

Pročitajte još:

Ručak je obično laganiji, pa u obzir dolazi i paprikaš, punjeni patlidžan ili miks grilovanog povrća, riba na žaru i obavezna grčka salata s crnim maslinama. Dobro, i giros ponekad.

Večera

Večera je posebno važan obrok za Grke, jer je osim jela i prilika za druženje, okupljanje porodice i prijatelja. Jede se suvlaki i pita od spanaća i fete, a onda prelazi na dezerte kakvi su baklava, melomakarona (grčki kolačići s medom, slični urmašicama), diples (hrskavi prženi listići testa koji se prelivaju medom i orasima)…

#social-embed_4

Naravno, dobro vino je i danas neizostavan deo večere.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare