Lechona; Foto: El Tiempo / Zuma Press / Profimedia

Možda je prase na ražnju jedan od simbola gastro Srbije, ali na Taste Atlasu je kao najbolje jelo na svetu u 2025. izabrana kolumbijska varijanta pečenja – „lechona“.

U pitanju je tradicionalno jelo iz Kolumbije, koje, doduše, postoji i u drugim zemljama Latinske Amerike u malo drugačijim verzijama.

Lechona je svinjsko pečenje punjeno aromatičnom smesom od crnog luka, graška ili pirinča, svežeg začinskog bilja, soka pomorandže, raznih začina…

“Prase se peče dugo dok meso ne postane mekano i sočno. Jelo se obično priprema za proslave i svečanosti, jer jedna lechona može da proizvede čak 100 porcija”, piše na stranici Taste Atlasa.

Tako je kolumbijsko pečenje u drugi plan bacilo popularnu picu napolitanu i brazilski ramstek, a Srbije nema ni u top 100, iako je proglašena za 15. najbolju kuhinju na svetu.

Mada u originalu lechona podrazumeva celo prase ili svinju,  prave je i u skromnijim količinama, a evo jednog od recepata ukoliko želite da je probate kod kuće – “lechona casera” (domaća lechona) koristi svinjski but ili plećku sa kožom, punjenu pirinčem, graškom i začinima.

Sastojci (za 6–8 porcija):

2–2.5 kg svinjske plećke ili buta sa kožom

2 šolje kuvanog belog pirinča

1 šolja kuvanog žutog graška (ili običnog graška)

1 šolja sitno iseckanog krompira (opciono)

1 šolja rendane šargarepe

1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana

3 čena belog luka, usitnjena

1 kašičica mlevenog kumina

1 kašičica achiote (ili aleve paprike)

So i crni biber po ukusu

1 kašika ulja ili svinjske masti

Sok od 1 limete

(opciono) listovi ruzmarina, lovor, ili timijan za miris

Priprema

Pripremite meso – plećku zarežite tako da možete napraviti „džep“ ispod kože (ne secite je potpuno). Utrljajte so, biber, limunov sok, kumin i achiote s obe strane. Ostaviti da se marinira najmanje 2 sata (idealno preko noći u frižideru).

Za nadev na tiganju propržite luk i beli luk na malo ulja. Dodajte šargarepu, krompir i grašak, pa dinstajte 5 minuta. Dodajte kuvani pirinač i začine. Sve dobro izmešajte.

Napunite “džep” u komadu svinjetine tim nadevom i zatvorite otvor kuhinjskim koncem ili čačkalicama da ne iscuri. Ako možete, preklopite je kao pravu lechonu.

Stavite u rernu, s kožom nagore. Premažite kožu uljem ili s malo soli rastvorene u vodi (za hrskavost), pokrijte folijom i pecite na 180 °C oko 2 sata, a zatim otkrijte i pecite još 30–45 minuta na 200 °C dok koža ne postane zlatna i hrskava.

Ostavite 15 minuta da odstoji pre sečenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare