Foto: Vladislav Mitić

"Taste Atlas" specijalizovani sajt za svetsku kuhinju u sekciji "Trending Foods" predstavio je trenutno najtraženija jela, tačnije jela koja korisnici traže širom sveta. Na listi Top 10 najpopularnijih jela - tri su omijeni specijaliteti u srpskoj kuhinji.

U poslednjih godinu dana „Taste Atlas“ objavio je spisak „15 najgorih srpskih jela“ i niko nije ostao ravnodušan na listu, ali i da se gibanica našla na vrhu liste evropskih specijaliteta.

Pročitajte još

Kategorija „Trending Foods“ otkriva da je na vrhu liste trenutno najpopularnijih jela – sarma. Sarma se po „Taste Atlasu“ vodi kao turski specijalitet sa prosečnom ocenom 4.4 od maksimalnih 5. U našim krajevima znamo da je sarma uvek čista petica i da tu nema nikakve rasprave, niti dileme.

Sarma
Sarma; Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Posle nekoliko italijanskih specijaliteta na petom mestu su čvarci. „Taste Atlas“ ovaj specijalitet, veoma voljen u našim domovima, obeležio je kao hrvatsko jelo. Zanimljivo je da se već decenijama unazad vodi debata o tome „čiji su čvarci“. Ono što je sigurno duvan čvarci su valjevski. Naime, Slavan Batočanin 2004. godine zaštitio je duvan čvarke u zavodu za intelektualnu svojinu.

Burek Foto: Shutterstock

I na kraju, deseto mesto osvojio je burek kao specijalitet iz BiH.

S obzirom na to da se sarma našla na vrhu liste, evo recepta za sarmu čuvenog jugoslovenskog kuvara.

Recept za sarmu – Stevo Karapandža

U receptu za sarmu Karapandže – jaje ide u sarme.

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika vegete
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1-2 kašike sitno seckane pančete (ako želite)
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • 2 kašike soka od paradajza

Zaprška:

  • 1 veća glavica luk
  • 1 kašikica slatke mlevene paprike
  • 1 čen belog luka

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu seckani beli luk, a ako želite možete i malo pančete narezane na kockice.

Meso stavite u duboku posudu pa dodajte peršun, pirinač, jaje, so i biber, vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro operite, a deo, par listova, isecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa kašikom i po fila i srolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kom ćete kuvati sarmu, ubacite pola seckanog kupusa i na njega poređajte sarme koje je potrebno gusto da složite da se ne bi raspale tokom kuvanja. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suvo meso, a onda pokrijte sve ostatkom seckanog kupusa. Zatim dodajte i malo mlevene paprike i sok od paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dolivajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo je spremno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare