Prebranac na vodi mogao bi da se ispostavi kao gurmanski vrhunac tokom Velikog posta, posebno ako ga spremate po "manastirskom" receptu.
„Dobila sam ga od monahinja iz jednog manastira. Drugačije je još poznat kao grčki pasulj“, navodi autorka koja je recept podelila na stranici Recepti.com.
300 g pasulja
2 kašičice soli
1 kašika aleve paprike
1 glavica crnog luka veća
2 čena belog luka
1 ljuta paprika
10 g bibera u zrnu
3 lista nane
Pasulj uveče potopite u litar vode i ostavite do ujutru. Sutradan prospite vodu pa nalijte dva litra vode.
Dodajte glavicu luka koju ste isekli na pola dodajte, soli i stavite na jaku vatru.
Kad provri dodajte list nane i kuvajte 10 minuta. Nana se, kako kaže, stavlja u pasulj da ne bi imali nadutost i neprijatne gasove, a daje i šmek. Vodite računa da ne uvri voda i sve vreme kuvajte na jakoj vatri.
Kuvan pasulj sipajte u pekač i nalijte onom vodom u kojoj se kuvao, dodajte cele čenove belog luka, biber i alevu papriku i sve izmešajte. Vode treba da bude dosta skoro do vrha. Stavite u rernu da se krčka na 180 stepeni 15 minuta.
Proveravajte vodu i dolivajte ukoliko je potrebno.
Posle 15 minuta pojačajte na 200 stepeni. Tako pustite da se krčka još 20-tak minuta dok se ne napravi korica odozgo, a bude „softan“ unutra.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: