Majstor amater
Foto:Shutterstock

I na kraju nije kraj. Ove fantastične škampe na beloj buzari obavezno je zaliti čašom belog vina. Najboljeg – predsedničkog. Dakako, to je malvazija – istarska. Bez pemca i iz inata.

Kada se za neko jelo kaže da je „za prste polizati“, znamo da je to opšti izraz za ukusan obrok. Ali za škampe na buzari to nije samo pohvala ukusa već ima i doslovno značenje. Kako se jelo jede bez pribora, nakon što pojedemo škampe i hlebom močimo buzaru, obavezno sa lepljivih prstiju poližemo taj slasni ukus i mediteranske arome.

O autoru:

Šte reći? Savršeno meko meso škampa, miomirisi belog luka, peršuna i drugih začina spremljenih na belom vinu na najbolji način vezuje sve ove neobične ukuse. I to nije kraj. Fantastične škampe na beloj buzari obavezno je zaliti sa čašom belog vina. Najboljeg – predsedničkog. Dakako već se hladi malvazija – istarska. Bez pemca i iz inata.

Majstor amater
Foto:Shutterstock

Sastojci:

1 kg škampi

1 dl maslinovog ulja

3-4 čena belog luka (naseckanog)

1,5 veza peršuna (iseckana)

1 kašičicu usitnjenog svežeg ruzmarina

2 dl belog suvog vina

2 kašike prezli

so i biber po ukusu

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Očistiti škampe – odrezaiti im krilca i nožice.

KORAK 2: U malo širu šerpu sipati maslinovo ulje, tek da prekrije dno, pa kad postane vrelo, spustiti škampe i propržiti ih 3-4 minuta. Dobro je i prevrnuti ih kako bi se propržile sa svih strana. Zatim dodati beli luk, jednu vezicu peršuna i ruzmarin, pa sve zajedno vrteti sa škampima u loncu oko jedan minut, dok ne osetite miris belog luka. Po tom sipati belo vino i sve kuvati 15-ak minuta poklopljeno na laganoj vatri.

KORAK 3: U toku kuvanja dodati biber i umereno posoliti, pa po isteku 15 minuta posuti prezlama, sve promešati i prokuvati još nekoliko minuta.

Serviranje

Na sredinu stola postaviti zdelu sa gotovim škampima i velikom širokom kašikom za sipanje. Na tanjire prvo vaditi škampe, preliti ih buzarom sa dna posude, pa posuti seckanim peršunom. Uz ovo jelo se ne koristi escajg, već se jede i umače prstima. Zato na stolu treba da bude dovoljan broj salveta ili papirnih ubrusa. Može se za svakog staviti i po jedna činijica sa toplom vodom i parčetom limuna da se speru lepljivi prsti i napravi predah sa gutljajem vina. Ipak uz sve „mere predostrožnosti“ vinske čaše neće biti savršeno čiste, što nimalo ne treba da vas uzbuđuje. Usredsredite se na ukuse slasti i arome Mediterana.

Savet uz ovaj recept

Ne preterujte sa maslinovim uljem jer ono može prevladati sve tanane ukuse i arome mora, koji „ćute“ u osnovnim sastojcima ovog jela. Naučio sam od jednog Istranina da maslinovo ulje malo razblažim suncokretovim.

Vinska preporuka

Belo – najbolji izbor je istarska malvazija.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater kuva: Halumi sir savršen za grilovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare