Foto: Shutterstock

Treba li gurmanskoj pljeskavici bilo kakvo dodatno predstavljanje? Ova verzija je najbolja domaća koju ćete probati.

Sastojci (za 4 – 6 osoba)

1 kg junećeg mesa od plećke ili vrata (dva puta mleveno)

200 gr suve slanine (iseckana na kockice)

150 gr kačkavalja (iseckan na kockice)

2 glavice crnog luka (sitno iseckanog)

4-5 čena belog luka (sitno iseckanog)

3 kašike ljute tucane paprike

so i biber po ukusu

2 kašičice sode bikarbone

1 rakijska čašica ulja

jagnjeća maramica (ako je nabavite)

O autoru:

Idealno je da u junetinu dodate do 30 odsto jagnjećeg mesa. Ovo predlažem kao mogućnost, jer naši mesari nerado melju jagnjeće meso (kažu neće da prljaju mašinu).

Ovo je moguća misija, ukoliko šarmirate mesara ili zasučete rukave i to obavite sami na kućnoj mašini za mlevenje. Jedno je sigurno: nećete se pokajati!

Priprema

Korak 1: Sve sastojke sastaviti i mešati samlevenu junetinu zatvorenom šakom što duže (najmanje 20 minuta);

Korak 2: Formirati loptu i ostaviti da prenoći, a poželjno je i duže.

Korak 3: Pošto je odležalo meso podeliti na ravnomerne loptice (po 200-250 gr.);

Korak 4: Na nauljenu dasku stavljati odmerene delove mesa i mokrim rukama formirati pljeskavice debljine oko 1 cm.

Korak 5: Umotati pljeskavicu u jagnjeću maramicu (ako ste nabavili).

Još recepata Majstora amatera:

Korak 6: Peći na tihoj vatri. Najbolji je roštilj na ćumur, a ukoliko to nije izvodivo poslužiće i električni roštilj ili tiganj – rebrasti, ako imate.

Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se okrene i peče nešto kraće sa druge strane (po otprilike 10 min).

Važno je da se ne prepeku, jer će izgubiti sočnost. Nećete pogrešiti ukoliko se desi da iznutra ostanu i pomalo rozikaste. Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) ili pavlaku.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar