Foto: Shutterstock

Kupovne „Ferrero Rocher“ kuglice koštaju mnogo, a u kutijici ih dođe bezobrazno mali broj. Ove naše domaće, za veću količinu traže manje novca. A, slatkiša nikad dosta. Ovakvih pogotovo.

Ako volite Ferrero Rocher kuglice onda obavezno isprobajte ovaj recept i napravite svoje domaće. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat fantastičan!

O autoru:

Ovako spremljene mogu stajati rame uz rame sa kupovnom verzijom. U najmanju ruku su kao i kupovne, a možda čak i bolje. Idealno su rešenje za mala slavlja.

Kada ih poslužim pomešane sa sitnim kolačima, dok ne probaju moji gosti  sladokusci, pomisle “kuglice ko kuglice”. Da su se prevarili dokazuje to da su od svih prvo one nestale sa stola.

I na kraju jedan značajan argument da sami napravite ovaj popularni slatkiš. Ferrero Rocher kuglice koštaju mnogo, a u kutijici ih dođe bezobrazno mali broj. Ove naše domaće, za veću količinu traže manje novca. A, slatkiša nikad dosta. Ovakvih pogotovo.

Foto: Shutterstock

Sastojci

250 gr lešnik napolitanki

300 gr naseckanih pečenih lešnika

150 gr čokolade

200 gr putera

100 gr nutele ili eurokrema

Za glazuru:

3 kašike ulja

2 kašike mleka

150 g tamne čokolade za kuvanje

100 gr lešnika (naseckanih ili izblendiranih)

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Rastopljen (najbolje na pari) puter sa čokoladom, skinuti sa vatre i zajedno sa eurokremom mkserom dobro umutiti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Izmrviti napolitanke (može i u blenderu), pomešati ih sa naseckanim lešnicima i usuti u veći sud u kome ća se mesiti.

KORAK 3: Spojiti pripremljenu čokoladnu smesu sa izmrvljenim napolitankama, pa sve zamesiti, prvo varjačom, a po tom i ručno sve dok se smesa ne sjedini. Ovako spremljenu masu ubaciti u frižider da se ohladi i malo stegne.

KORAK 4 – priprema glazure: otopiti (najbolje na pari) čokoladu, ulje i mleko tako da glazura bude nešto ređa od jogurta. Gustinu reguliše količna dodatog mleka. Na kraju dodati lešnike i dobro promešati.

KORAK 5: Ohlađenu masu vaditi kašičicom i praviti kuglice dlanovima. Umakati ih u otopljenu čokoladu, pa dok se ona polako hladi i steže posuti sa malo seckanih lešnika. Njpraktičnije je svaku kuglicu nabosti čačkalicom, pa ih sa tako dobijenim „rukohvatom“ umakati u čokoladnu glazuru. Sada već gotove kuglice ređati na poslužavnik obložen masnim papirom ili staniolom i vratiti ih u frižider da glazura još očvrsne. Mogu se stavljati u male papirne korpice za kolače.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Krem čorba od karfiola – proletno okrepljenje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare